Skip to main content

Ξεκινά το «Παρά θιν’ αλός» - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης «Παρά θιν’ αλός» η οποία συμπληρώνει αισίως 27 χρόνια ζωής, ανοίγει την προσεχή Τετάρτη 23 Αυγούστου

Το πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα και το Κυβερνείο, δύο χώροι με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και διαχρονικών διεκδικήσεων από το δήμο Καλαμαριάς, θα φιλοξενήσουν τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις του «Παρά θιν’ αλός», του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού του δήμου.

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης η οποία συμπληρώνει αισίως 27 χρόνια ζωής, ανοίγει την προσεχή Τετάρτη 23 Αυγούστου με την εκδήλωση «Big BanD(G)!», μια συναυλία – σύμπραξη των Φιλαρμονικών Ορχηστρών των δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Εορδαίας και Καλαμαριάς.

Η εκδήλωση θα γίνει στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πρώην πλατεία Δημαρχείου) όπου επίσης θα φιλοξενηθούν αρκετές από τις εκδηλώσεις του «Παρά θιν’ αλός». Η αυλαία των μουσικών εκδηλώσεων θα πέσει στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Κυβερνείο, με «συμφωνικό ροκ» από τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης.    

Πεδίο Δράσης Κόδρα

Ξεχωριστή, διακριτή ενότητα του «Παρά θιν’ αλός» είναι και φέτος το «Πεδίο Δράσης Κόδρα», το εξαιρετικά επιτυχημένο φεστιβάλ εικαστικών τεχνών το οποίο είθισται να δίνει βήμα κυρίως σε νέους καλλιτέχνες. Θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί, όπως κάθε χρόνο, στους κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης, αγκαλιάζοντας κάθε μέσο το οποίο χρησιμοποιούν σήμερα οι δημιουργοί για να εκφράσουν τον προβληματισμό, τα ερωτήματα, τις αναζητήσεις και την εικαστική τους ταυτότητα. Ένας προσκεκλημένος επιμελητής θα αναλάβει την επιλογή των έργων και τη διαμόρφωση της τελικής εκθεσιακής παρουσίασης, πάντα σε στενή συνεργασία με τους διοργανωτές.

Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, ο κατάλογος του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2017», εκτός από την έκθεση, θα συμπεριλάβει και μια απόπειρα αναδρομής στην πορεία του θεσμού με την ανάδειξη της κάθε χρονιάς και των γεγονότων που τη σημάδεψαν, τα καλλιτεχνικά σύνολα που φιλοξενήθηκαν, τους θεωρητικούς που κατέθεσαν τις γνώσεις και τις ερευνητικές προτάσεις τους, τις εκδόσεις που έχουν πλέον καταχωρησθεί στον κατάλογο με τις σημαντικότερες εκδόσεις καλλιτεχνικών δρώμενων στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τετάρτη 23 Αυγούστου
Big BanD(G)!: Συναυλία – σύμπραξη Φιλαρμονικών Ορχηστρών των Δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Εορδαίας και Καλαμαριάς, στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού(Δημαρχείο), έναρξη: 20:00.

Πέμπτη 24 Αυγούστου
Μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου από τους “EN XOΡΔΑΙΣ”, στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού – Καλαμαριά, έναρξη: 21:00.

Παρασκευή 25 Αυγούστου
Last Tango by Zoe, συναυλία - μουσική παράσταση με τη Ζωή Τηγανούρια και το συγκρότημά της, σε σύμπραξη με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς, στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο), έναρξη: 21:00.

Τρίτη 29 Αυγούστου
Παράσταση από τη μουσική ομάδα «ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟ», στο Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα), έναρξη: 21:00.

Τετάρτη 30 Αυγούστου
Rrom royale. Μια νέα μπάντα από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μουσικές από τα Βαλκάνια. Special guests: Έλσα Μουρατίδου και Νίκος Μαγνήσαλης, στο Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα), έναρξη: 21:00.

Πέμπτη 31 Αυγούστου
Κώστας Καρμπάς Live, στο Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα), έναρξη: 21:00.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου
Μουσικοθεατρική παράσταση «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στο Κυβερνείο (Παλατάκι), έναρξη: 21:00.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου
ΧΑΪΝΗΔΕΣ, στο Κυβερνείο (Παλατάκι), έναρξη: 21:00.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου
“ΣΥΜΦΩΝΙΚΟ ROCK“, από τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης με ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΚΗ & the TROUBLEMAKERS, στο Κυβερνείο (Παλατάκι), έναρξη: 21:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ