Skip to main content

Ξεκινά το πρώτο αιολικό πάρκο στο νομό Δράμας

Επένδυση ύψους 45 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 28 Kw στο δήμο Νικηφόρου στο νομό Δράμας έχει σε εξέλιξη η εταιρία Ικτίνος Ελλάς.
Το πρώτο αιολικό πάρκο του νομού Δράμας ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς, στη θέση Μεγαλοβούνι του δήμου Νικηφόρου, και προγραμματίζεται να λειτουργήσει την ερχόμενη άνοιξη.

Ήδη δέκα ανεμογεννήτριες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον ορίζοντα του ορεινού όγκου του Νικηφόρου, δίνοντας σάρκα και οστά στην πολιτική προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που υιοθέτησε ο δήμος Νικηφόρου, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ουδέτερης ενέργειας Rurener.

Το αιολικό πάρκο Νικηφόρου είναι μία σοβαρή επένδυση της εταιρίας Ικτίνος ΑΕ, που έως τώρα δραστηριοποιείται στο χώρο της εξόρυξης και εμπορίας μαρμάρου και γρανιτών με ιδιόκτητα λατομεία και εργοστάσια και προγραμματίζει επενδύσεις στις Α.Π.Ε. για τα επόμενα χρόνια. Το ύψος της επένδυσής της στο Μεγαλοβούνι ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ συνολικά με χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σε πρώτη φάση έχουν τοποθετηθεί από την Ικτίνος δέκα ανεμογεννήτριες, ισχύος 20 Kw, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η εγκατάσταση άλλων πέντε, με επιπλέον ισχύ 8 Kw. Οι συνθήκες στο Μεγαλοβούνι έχουν κριθεί απόλυτα ικανοποιητικές και η εταιρία έχει επενδύσει στην τεχνογνωσία της μεγαλύτερης εταιρίας αιολικής ενέργειας στον κόσμο, της δανέζικης Vestas, που έχει εγκαταστήσει ήδη 39.000 ανεμογεννήτριες σε 63 χώρες.

«Η επένδυση της Ικτίνος είναι η πρώτη στην περιοχή μας αλλά όχι και η τελευταία», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Νικηφόρου Δράμας, Γιώργος Καριώτης. «Επιλέξαμε συνειδητά να καταστεί ο δήμος μας πρωτοπόρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ήδη εξετάζουμε ακόμα τέσσερις αιτήσεις ελληνικών και ξένων εταιριών για ανάλογες εγκαταστάσεις σε άλλες ορεινές περιοχές του δήμου. Επιπλέον, υπάρχει ενδιαφέρον για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αλλά και για βιοκαύσιμα. Οι Α.Π.Ε. είναι πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του δήμου μας», υπογράμμισε.

Ο δήμος Νικηφόρου είναι ο ένας από τους δύο πανελλαδικά (ο άλλος είναι  ο δήμος Κερατέας) που συμμετέχει στο πρόγραμμα Rurener, με τεχνικό σύμβουλο το ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας. Οι εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. στα όριά του θα του αποφέρουν όχι μόνο υλικό όφελος (περίπου το 3% της ετήσιας παραγωγής κάθε εγκατάστασης), αλλά εξασφαλίζουν και θέσεις εργασίας για το ντόπιο δυναμικό, κυρίως στη διάρκεια των φάσεων κατασκευής των εγκαταστάσεων. Γι’ αυτό και η βοήθεια που έχει προσφέρει ο δήμος σε υποδομές, για τη δημιουργία του αιολικού πάρκου, είναι υπολογίσιμη.

«Για την υλοποίηση της εγκατάστασης, ο δήμος Νικηφόρου συνεισέφερε στη διάνοιξη των απαραίτητων δρόμων πρόσβασης και πρόσφερε κάθε διευκόλυνση που ζητήθηκε από την επενδύτρια εταιρία – όπως ακριβώς θα κάνουμε και για τους επόμενους επιχειρηματίες που θα έλθουν να επενδύσουν στο δήμο μας», τονίζει ο κ. Καριώτης. 

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Νικηφόρου (στο κεντρικό τμήμα του νομού Δράμας) είναι ένας από τους μικρότερους της περιοχής και προσπαθεί να συγκρατήσει τους νέους δημότες του στον τόπο τους μέσω διάφορων πρωτοβουλιών για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. Ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Α.Π.Ε. έχει εκδηλωθεί, επίσης, αυτό τον καιρό και στο δήμο Προσοτσάνης Δράμας.