Skip to main content

Ξεκίνησαν οι διαγραμμίσεις στις λαϊκές - Αντιδράσεις από τους πωλητές

Δυσαρεστημένοι από το έργο των διαγραμμίσεων εμφανίζονται οι πωλητές λαϊκών αγορών, που, όπως λένε, οι γραμμές είναι «εκτός τόπου και χρόνου».

Από τη λαϊκή αγορά της Καλαμαριάς, στην οδό Αμμισού, άρχισαν οι νέες διαγραμμίσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από συνεργεία της Περιφέρειας και του δήμου Καλαμαριάς.

«Οι εργασίες έγιναν τις νυχτερινές ώρες (μετά τις 22.00’) και παραμονή της λαϊκής αγοράς, με προτροπή του Δήμου Καλαμαριάς, ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή όχληση και αναστάτωση των περιοίκων, αλλά και να εξυπηρετηθούν άμεσα οι παραγωγοί, έμποροι και πωλητές της λαϊκής αγοράς», δήλωσε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Μάλιστα, όπως είπε, με την ακριβή οριοθέτηση των νόμιμων χώρων στις λαϊκές αγορές, «αφενός επιτυγχάνουμε τον περιορισμό των αυθαιρεσιών και παρανομιών, αφετέρου οργανώνουμε τις λαϊκές αγορές κατά τρόπο σύγχρονο και βελτιώνουμε τις συνθήκες και για τους επαγγελματίες και για τους καταναλωτές».

Σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε η αριθμοδότηση και οι οριζόντιες διαγραμμίσεις στη λαϊκή της οδού Αμμισού. Οι εργασίες θα συνεχιστούν.

Ο επακριβής καθορισμός του χώρου που μπορεί να καταλαμβάνει κάθε πάγκος, ξεκίνησε πιλοτικά από τη λαϊκή αγορά των Κουφαλίων και μετά τη λαϊκή της Καλαμαριάς θα ακολουθήσουν διαγραμμίσεις στις λαϊκές αγορές των Δήμων Λαγκαδά και Θερμαϊκού και στη συνέχεια στις υπόλοιπες λαϊκές εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Αντιδράσεις - «Εκτός τόπου και χρόνου οι γραμμές»

Δυσαρεστημένοι από το έργο των διαγραμμίσεων εμφανίζονται οι πωλητές λαϊκών αγορών, που, όπως λένε, οι γραμμές είναι «εκτός τόπου και χρόνου» και δεν ταιριάζουν στο μέγεθος που καταλαμβάνουν οι πάγκοι.

Σε ανακοίνωση του, το Σωματείο Παραγωγών Επαγγελματιών Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η Ομόνοια», επιρρίπτει ευθύνες στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιουτίκα και τον καλεί «να πάει ο ίδιος και να εξηγήσει στους πωλητές, που μένουν χωρίς χώρο στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό».

«Να τους εξηγήσει για ποιο λόγο χάνουν μία λαϊκή αγορά και ένα σημαντικό για την επιβίωση τους εισόδημα. Και περιμένουμε να εξηγήσει σε όλους για ποιο λόγο δημιούργησε προβλήματα σε μια λαϊκή αγορά, που παρά τις αδυναμίες της, ήταν σε καλό επίπεδο. Επίσης καλό θα ήταν να μας εξηγήσει, που είναι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της διεύθυνσης λαϊκών αγορών περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, γιατί σήμερα το πρωί, που τους αναζητούσαμε δεν τους βρήκαμε», αναφέρουν οι επαγγελματίες.

Χθες, Τετάρτη 29 Μαρτίου το Σωματείο απέστειλε επιστολή προς τον κ. Γιουτίκα αναφορικά με το σχέδιο των διαγραμμίσεων που είχε εξαγγείλει ο Αντιπεριφερειάρχης. «Οι φόβοι και οι ανησυχίες που εκφράσαμε, δε χρειάστηκε παρά να περάσουν μερικές ώρες για να επιβεβαιωθούν», καταλήγουν οι πωλητές.

Αναλυτικά η επιστολή του Σωματείου

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνου Γιουτίκα, να προχωρήσει σε διαγραμμίσεις σε λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης. Έκπληξη, που προέρχεται από δύο γεγονότα: Πρώτον, ότι δεν υπήρχε καμία προηγούμενη συνεννόηση, όπως θα ήταν το φυσιολογικό και δεύτερο πως στο σχετικό δελτίο τύπου της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζεται το ακριβώς αντίθετο.

Επί της ουσίας: Φυσικά και είμαστε υπέρ των διαγραμμίσεων, αλλά και σε κάθε προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα των λαϊκών αγορών. Ωστόσο όμως διαφωνούμε κάθετα με τον τρόπο που γίνονται αυτές. Θεωρούμε, ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία προκειμένου να γίνουν αυτές. Δηλαδή να εξετάσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες (αριθμό των πάγκων, τη διάταξη τους, τον ορισμό των θέσεων επαγγελματιών- παραγωγών κ.τ.λ.). Αντί για αυτό πληροφορούμαστε πως θα γίνουν οι διαγραμμίσεις με τον τρόπο που επιθυμεί η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Είμαστε τουλάχιστον περίεργοι να δούμε που θα καταλήξει αυτή η πρωτοβουλία. Ελπίζουμε πάντως να κατορθώσουν να κάνουν σωστά τις χαράξεις προκειμένου να λύσουν και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα».