Skip to main content

Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ: Οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι

Ήδη σήμερα τρία γαλάζια στελέχη, Δένδιας, Βορίδης και Τατούλης εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, η κούρσα διαδοχής. Ήδη σήμερα τρία γαλάζια στελέχη εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ηγεσία του κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Δένδιας και ο Πέτρος Τατούλης με δηλώσεις τους δήλωσαν «παρών» στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία.

Στην «πρώτη γραμμή» της διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ δήλωσε πως βρίσκεται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε γραπτή δήλωσή του για τις εξελίξεις που πυροδότησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Ο μεγάλος χώρος της πατριωτικής, δημοκρατικής και δημιουργικής παράταξης δεν κατάφερε να πείσει και κυρίως δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστική πρόταση. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάταξη του, προτάσσοντας πάντοτε το συμφέρον της χώρας και το καλύτερο αύριο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Σε αυτήν την διεκδίκηση βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή» επισήμανε.

Επιπλέον, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανέφερε ότι «δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει και αποτελεί μια ιστορική απόφαση, την οποία ο πρωθυπουργός οφείλει να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση που ο ίδιος έχει προσδιορίσει. Ως μοχλό πίεσης δηλαδή, για μια καλύτερη συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίζει επόμενη ημέρα για την χώρα αυστηρά εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Ant1. Ο κ. Βορίδης ανέφερε ωστόσο ότι θέλει να σκεφτεί κάποια πράγματα. Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν ανέφερε πως προφανώς το θέμα της υποψηφιότητας είναι ανοιχτό για όλους.

Εάν η πολιτική πρόταση της ΝΔ με καλύπτει θα μπορούσα να το σκεφτώ, αν θα την εκφράσω, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του για την ηγεσία του κόμματος.

«Το μεγάλο ζήτημα επιμένω ότι είναι η ταυτότητα και το μέλλον της Κεντροδεξιάς σήμερα», τόνισε και σημείωσε κάνοντας αυτοκριτική ότι «αποδειχθήκαμε ανεπαρκείς να υπερασπίσουμε στο δημοψήφισμα την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».  

Μιλώντας στο ΒημαFM, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ειλικρινής συζήτηση στα όργανα του κόμματος και τόνισε ότι η απόφαση του κ. Σαμαρά τον τιμά «αλλά πρέπει να συζητήσουμε και τι πήγε στραβά».

Οι πρώτες σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Συγγρού, θέλουν η εκλογή του επόμενου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να γίνεται έπειτα από ένα ή δύο μήνες και πιθανότατα προς τα τέλη Αυγούστου ή και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ερωτηματικό είναι αν θα μπουν στη μάχη ή θα μείνουν έξω από αυτήν τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και η κυρία Μπακογιάννη, από την απόφαση της οποίας ίσως επηρεαστεί ο αδελφός της Κυριακός Μητσοτάκης που έχει φιλοδοξίες.

Στους πιθανούς διεκδικητές αναφέρεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που ευελπιστεί να συσπειρώσει του «καραμανλικούς», και από τη νεότερη γενιά στελεχών ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πολλά θα εξαρτηθούν, επίσης, από τη στάση του Επιτρόπου στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι είναι «έτοιμος να τεθεί στη διάθεση των γεγονότων» και να αφήσει τις Βρυξέλλες.