Skip to main content

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε πρόσκληση και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στον διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε πρόσκληση με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για να συμμετάσχουν στον διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απόκτηση συμμετοχής του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αεριού Α.Ε..

Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ Α.Ε., στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.

Σε συνέχεια της από 1ης Μαρτίου 2017 απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, τερματίζοντας τον προηγούμενο. Ο νέος διαγωνισμός θα αφορά και πάλι στην πώληση του 66% των μετοχών (31% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ). Κατά την ίδια απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, το υπόλοιπο 34% των μετοχών θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Για την υλοποίηση των παραπάνω, το ΤΑΙΠΕΔ όρισε ως Χρηματοοικονομικούς και Νομικούς Συμβούλους για την υλοποίηση της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας, τις εταιρείες: Alantra Greece Corporate Advisors S.A., Alpha Bank A.E., την Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη και την Clifford Chance LLP.