Skip to main content

Ξεκίνησε ο καθαρισμός του Θερμαϊκού, επτά οι εταιρείες χορηγοί

Βρέθηκαν οι εταιρείες – χορηγοί για την πλήρη κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης η οποία ανέρχεται σε 100.000 με 120.000 ευρώ ετησίως

του Δημήτρη Παπανίκου

Ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, εκ νέου η προσπάθεια του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου με το ειδικό απορρυπαντικό σκάφος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2007, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το ΥΜΑΘ. Ωστόσο, στη συνέχεια, λόγω της οικονομικής κρίσης η προσπάθεια διεκόπη, ενώ τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε και πάλι, όταν με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρίας Κόλια Τσαρουχά, βρέθηκαν εταιρείες – χορηγοί για την πλήρη κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης η οποία ανέρχεται σε 100.000 με 120.000 ευρώ το χρόνο.

Το πρωί, στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης υπεγράφη η σύμβαση χορηγίας με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του σκάφους, “North Aegean Slops”, παρουσία της υφυπουργού και εκπροσώπων των επτά εταιριών – χορηγών. Πρόκειται για τις εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., TAP AG, Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., Ο.Λ.Θ. Α.Ε., Δ.Ε.Θ.-Helexpo Α.Ε., Μακεδονία Παλάς Α.Ε. και Alumil A.E. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της “North Aegean Slops”, Ηλία Ορφανίδη το έργο του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού γίνεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, με έμφαση από το λιμάνι έως και το ύψος του Μεγάρου Μουσικής, ενώ όταν παρίσταται ανάγκη θα καλύπτει και τον ευρύτερο άξονα του Κόλπου, από την Αγία Τριάδα μέχρι το Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα.

Σε δηλώσεις της η κ. Κόλλια Τσαρουχά ανέφερε πως «υποδεχόμαστε σήμερα στο ΥΜΑΘ τους χορηγούς για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου. Είναι εταιρίες οι οποίες είναι γνωστές για το κοινωνικό τους έργου. Είναι γνωστό ότι το ΥΜΑΘ εδώ και μερικά χρόνια δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους αυτή την προσπάθεια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Είναι ικανοποιητικά τα χρήματα τα οποία έχουν συλλεγεί γι’ αυτό το σκοπό και ήδη από την αρχή του μήνα έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός του Θερμαϊκού. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τις εταιρείες χορηγούς για τη βοήθεια που προσφέρουν στην πόλη. Ο Θερμαϊκός κόλπος, το στολίδι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να τύχει της φροντίδας που αρμόζει».

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γιάννης Κρεστενίτης τόνισε πως «Η ΕΥΑΘ Α.Ε. βρίσκεται εδώ με τη διπλή ιδιότητα. Και ως χορηγός αλλά και ως χρήστης του Θερμαϊκού κόλπου. Είναι αυτονόητο για την εταιρία, αφού διαχειρίζεται τα λύματα  της αποχέτευσης των ακαθάρτων της πόλης, να συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου. Είναι υποχρέωση όλων μας, όχι μόνο να συμμετέχουμε στον καθαρισμό του Θερμαϊκού, αλλά να χαράξουμε και μια στρατηγική για την πλήρη απορρύπανση του κόλπου ώστε να ξαναγίνει όπως ήταν παλιά».

Ο διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ Χριστόφορος Αντώτσιος δήλωσε πως «η συμμετοχή μας σε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια της κυρίας υφυπουργού, αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση του Ομίλου μας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου. Όλα αυτά τα χρόνια τα ‘Ελληνικά Πετρέλαια’ ακολουθούν μια ιδιαίτερα αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική, θέτοντας υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους για κάθε τους δραστηριότητα. Παράλληλα, συνδράμουν σε κάθε πρωτοβουλία, εκ μέρους της Πολιτείας ή άλλων φορέων, που έχει ως στόχο την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Θέλω να συγχαρώ την υφυπουργό γι’ αυτή την πρωτοβουλία της και να υπογραμμίσω ότι ο Όμιλός μας θα είναι πάντοτε αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες».

Ο διευθύνων σύμβουλος ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. Κυριάκος Ποζρικίδης σημείωσε πως «η ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. για τρίτη χρονιά στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι ο Θερμαϊκός ανήκει στην πόλη και πρέπει να βοηθήσουμε. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες συνέργιες δεν θα έχουμε την πόλη που θέλουμε».

Ο πρόεδρος του ΟΛΘ Α.Ε. Κώστας Μέλιος τόνισε πως «η ανάγκη για έναν καθαρό Θερμαϊκό είναι πάγια και διαρκής. Αυτό απαιτεί το συντονισμό όλων των φορέων οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν πόρους, αλλά και γνώση και μέσα για να κρατήσουμε τον Θερμαϊκό καθαρό. Σε αυτή την αγωνία εντάσσεται και η σημερινή συνάντηση, στο να βρεθεί ένας μόνιμος μηχανισμός με τον οποίο θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τον καθαρισμό του κόλπου».

Ο εκπρόσωπος του ΤΑΡ Χρήστος Μπέρσος δήλωσε ότι «στον ΤΑΡ έχουμε αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τα περιβαλλοντικά θέματα και είμαστε χαρούμενοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε κι εμείς σ’ αυτή την προσπάθεια καθαρισμού του Θερμαϊκού».

Τέλος, η εκπρόσωπος του Μακεδονίας Παλάς, Άντυ Παναγιωτίδου, τόνισε πως «η επιχείρηση αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή ώστε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της πόλης να βοηθήσουμε στον καθαρισμό του Θερμαϊκού».