Skip to main content

Ξεκίνησε ο τρύγος στον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης

Για την ανάπτυξη του αστικού αμπελώνα συνεργάζονται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου.

«Τον Αύγουστο τον χαίρεται, όπ’ έχει να τρυγήσει», λέει η παροιμία και αυτό το ξέρουν καλά οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε ο τρύγος στον αστικό αμπελώνα του δήμου, ο οποίος βρίσκεται επί της οδού Αγίου Δημητρίου απέναντι από το Καυτανζόγλειο.

Η πρώτη συγκομιδή με λευκά σταφύλια της ποικιλίας Μαλαγουζιά έγινε εσωτερικά, από υπαλλήλους του τμήματος Συντήρησης Κήπων, και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ο τρύγος σταφυλιών από την ποικιλία ρομπόλα, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Ματζίρη, προϊστάμενο του Τμήματος Αλσών, Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων.

Άνδρες και γυναίκες με πλαστικά γάντια στα χέρια και κλαδευτήρια τρύγησαν τα αμπέλια και συγκέντρωσαν περίπου ποσότητα 400-500 κιλών. Η σοδιά θα μεταφερθεί για παρασκευή και εμφυάλωση στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ακολουθήσει ανοιχτή εκδήλωση για τον τρύγο, όπως είχε πραγματοποιηθεί και τις προηγούμενες χρονιές.

Ο αστικός αμπελώνας της Θεσσαλονίκης, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, συμπληρώνει πέντε χρόνια από τη δημιουργία του. Υπάρχουν 480 φυτά, από τις οινοποιήσιμες ποικιλίες ξινόμαυρο, αγιωργίτικο, μαλαγουζιά και ρομπόλα.

Το 2013 έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις στο χώρο, που παλαιότερα ήταν εγκατεστημένος το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για την ανάπτυξη του Αστικού Αμπελώνα συνεργάζονται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου, το οποίο έχει αναλάβει την εμφιάλωση του κρασιού.