Skip to main content

Ξεκίνησε προετοιμασίες για την ευρωπαϊκή προεδρία η Κύπρος

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξάμηνη προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο ήμισυ του 2012, με το κόστος να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξάμηνη προεδρία -θα είναι η πρώτη της- στην ΕΕ, το δεύτερο ήμισυ του 2012, με το κόστος να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Μέρος της προετοιμασίας είναι και η λειτουργία προκαταρκτικής ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα εμφανίζεται στις γλώσσες αγγλική και γαλλική, όπως και στις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ελληνική και την τουρκική. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε την ευχή «την 1η Ιουλίου 2012 να εγκαινιαστεί η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ σε μια ενωμένη Κύπρο».

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η κυπριακή προεδρία είναι «ορόσημο, ιστορική ευκαιρία, πρόκληση και στρατηγική επένδυση για την Κύπρο». Υποστήριξε ότι θα επαναβεβαιώσει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα μέλος δραστήριο, που ενεργά συμμετέχει στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι».

 Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυπριακή προεδρία προσφέρει δυνατότητες να προβληθεί η Κύπρος ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας της ΕΕ με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και με άλλες χώρες, παρά το πολιτικό πρόβλημα της κατοχής.

Ο επικεφαλής του επιτελείου κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το 2012, Ανδρέας Μολέσκης, τόνισε ότι αυτή αποτελεί πρόκληση και μοναδική ευκαιρία «να αναδείξουμε τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Κύπρου και να χτίσουμε την εικόνα του αξιόπιστου και ισότιμου εταίρου».

Πρόσθεσε, δε, πως «η Γραμματεία, η οποία συστάθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συντονίσει το τεράστιο έργο που πρέπει να επιτελεστεί πριν και στη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θέλει και θα επιδιώξει τη στενή συνεργασία με τα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους τους».

Αναφερόμενος στη μορφή της προκαταρκτικής ιστοσελίδας, ο κ. Μολέσκης είπε ότι τον Μάιο του 2012, δύο μήνες πριν την έναρξη της προεδρίας, θα αρχίσει να λειτουργεί η επίσημη ιστοσελίδα, με το λογότυπο της κυπριακής προεδρίας και περιεχόμενο, που θα αφορά καθαρά ζητήματα της προεδρίας.

«Μέχρι τότε, θα υπάρχει η προκαταρκτική ιστοσελίδα, της οποίας στόχος είναι να παρέχει, τόσο ενημερωτικό υλικό όσο και πληροφορίες για τις κυριότερες από τις δραστηριότητές μας. Για μια πετυχημένη και αποτελεσματική προεδρία είναι αναγκαία η συμβολή όλων, ΜΜΕ, κυβέρνησης, βουλής, κομμάτων και κοινωνίας των πολιτών. Αυτός ο εθνικός στόχος, όπως μπορεί να χαρακτηριστεί, θα επιτευχθεί μόνο με στράτευση όλων, συλλογικότητα και πολλή και συστηματική σκληρή δουλειά και προσπάθεια», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το κόστος, με το οποίο θα βαρύνει η προεδρία την Κύπρο, ο κ. Μολέσκης ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να είναι το μισό από εκείνο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έφθασε τα 100 εκ. ευρώ. «Κι αυτό, λόγω της αξιοποίησης τεχνοκρατών της δημόσιας υπηρεσίας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Η Κύπρος δεν θα καταφύγει στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού τεχνοκρατών και συμβούλων για τις ανάγκες της προεδρίας. Αντίθετα, θα στηριχθεί σε δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι θα αποσπαστούν στη γραμματεία», τόνισε και πρόσθεσε πως «στην προσπάθεια της Κύπρου να κάνει μια όσο το δυνατό επιτυχημένη προεδρία, θα εργοδοτηθούν και Τουρκοκύπριοι. Ένας περιορισμένος αριθμός σε αρχικό στάδιο και περισσότεροι στη συνέχεια».