Skip to main content

Ξεκίνησε σχολικός λαχανόκηπος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας

Κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας.

Το πρόγραμμα "Σχολικοί λαχανόκηποι" ξεκίνησε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, της διεύθυνσης του σχολείου, των εθελοντών εκπαιδευτικών, των μαθητών τους και κλιμακίου της Ομάδας Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργητών (ΠΕΡΚΑ) του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.

Την ΠΕΡΚΑ εκπροσώπησαν ο κ. Αντώνης Καράγιωργας  και η κ. Φωτεινή Ανδρεούδη, οι οποίοι μετά από μια αναφορά στις έννοιες του σπόρου, της διατροφής, του DNA, της σημασίας των λαχανόκηπων έδειξαν, στους μαθητές τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν.

Ο κάθε μαθητής πήρε από 2 γλαστράκια με χώμα, όπου στο ένα τοποθετήθηκαν σπόροι από κάποιο λαχανικό που διαφυλάττουν στο χώρο τους σε συνεργασία και με τον "Πελίτι" Δράμας η ομάδα ΠΕΡΚΑ και στο άλλο φυτά από χειμερινά λαχανικά.

Το γλαστράκι με τον σπόρο το πήραν μαζί τους στο σπίτι οι μαθητές, όπου θα παρακολουθούν την εξέλιξη του μέχρι να μεγαλώσει και να το φέρουν για μεταφύτευση στο σχολικό λαχανόκηπο, που θα προετοιμαστεί κατάλληλα το επόμενο διάστημα. Το γλαστράκι με το φυτό - λαχανικό παρέμεινε στο χώρο της κάθε τάξης και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα γίνει επίσης η μεταφύτευσή του.

Οι μαθητές έφυγαν κατενθουσιασμένοι, σίγουρα πιο ευαισθητοποιημένοι και πιο  "σοφοί",  ανυπομονώντας για την επόμενη δράση.

"Στην αρχή  έγινε στους μαθητές μια παρουσίαση του έργου και της ιστορίας της ΠΕΡΚΑ. Στην συνέχεια παρουσιάστηκε η  σημασία της χρήσης των παραδοσιακών σπόρων και της σχετικής τράπεζας σπόρων στο Πελίτι της Δράμας. Κατόπιν στην προσπάθεια να εξηγηθούν τα κίνητρα και οι βασικές αρχές της περιαστικής καλλιέργειας της ΠΕΡΚΑ, έγινε λόγος για την  ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να γνωρίζει την προέλευση και την ποιότητα της τροφής του. Την ανάγκη δηλαδή για μια καλλιέργεια καθαρής τροφής, χωρίς χημικά πρόσθετα και ζιζανιοκτόνα. Στο τέλος της θεωρητικής παρουσίασης δόθηκαν στους μαθητές απλές διαιτητικές συμβουλές για μια υγιεινή ζωή. Επακολούθησε εργαστήριο ( Workshop) δημιουργίας σπορείου διάφορων χειμερινών λαχανικών με μικρά φυτά και παραδοσιακούς σπόρους που φυλάγονται στην ΠΕΡΚΑ Καρατάσιου. Πριν την αναχώρηση έγινε επιθεώρηση χώρου, με την προοπτική της δημιουργίας σχολικού λαχανόκηπου. Ευτυχώς υπάρχει αρκετός!" ,  δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΕΡΚΑ κ. Αντώνης Καράγιωργας.

"Θέλουμε με δράσεις η νέα γενιά να ευαισθητοποιηθεί για τα αυτονόητα και να παράγει μελλοντικά ενεργούς πολίτες. Ευχαριστούμε την ομάδα ΠΕΡΚΑ Καρατάσιου, ένα ζωντανό παράδειγμα εθελοντισμού και πρωτοβουλίας ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας για το περιβάλλον, την οικολογία, τη διατροφή και τα οφέλη της καλλιέργειας λαχανικών και φρούτων στον αστικό ιστό. Επίσης τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας,  για την καλή τους διάθεση και προσπάθεια. Σχολικοί λαχανόκηποι, μέρος 1ο. Έπεται συνέχεια με τη διαμόρφωση του χώρου του λαχανόκηπου. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα σπουδών, μαθήματα όπως οι σχολικοί λαχανόκηποι – υγιεινή διατροφή, η ορθή διαχείριση απορριμμάτων και γενικά η περιβαλλοντική εκπαίδευση ", δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών κ. Μιχάλης Σπάσος.
 
"Τέτοιες δράσεις είναι αξιέπαινες και χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τους μαθητές να παρακολουθούν με αγωνία και ενδιαφέρον. Να σέβονται και να αγαπάνε τη μητέρα φύση, κάτι που έχει ξεχαστεί από τις τελευταίες γενιές. Θα το αγκαλιάσουμε. Θέλουμε να το κάνουμε θεσμό στο σχολείο μας", δήλωσε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Αλέξανδρος Φιλιππίδης.