Skip to main content

Ξεκινούν οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια στη δυτική Θεσσαλονίκη

Οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν από αέρος με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση 80.000 στρεμμάτων.

Την έναρξη δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) στην περιοχή του κάμπου Δυτικής Θεσσαλονίκης (ρυζοκαλλιέργειες), ανακοίνωση η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αεροψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017.

Οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν από αέρος με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση 80.000 στρεμμάτων ακατοίκητης έκτασης (ρυζοκαλλιέργειες). Θα πραγματοποιηθεί μία εφαρμογή αεροψεκασμού το Σάββατο 8 Ιουλίου και μία την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017, μετά τη δύση του ηλίου, με πτήσεις διάρκειας το ανώτερο έως τρεις ώρες εφόσον υπάρξουν κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δράσεις θα υλοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, μέχρι την ολοκλήρωση ψεκασμού της έκτασης των 80.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δράσεις εντάσσονται στο μεγάλο ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών και τη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια. Η έναρξη των δράσεων αποφασίστηκε μετά από την έκδοση σχετικής άδειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Δέλτα και σχετική εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Στις  δράσεις θα χρησιμοποιηθεί σκεύασμα που έχει την προβλεπόμενη άδεια του αρμόδιου Υπουργείου για το σκοπό αυτό.

Η διενέργεια των αεροψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία του έργου, η οποία διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές. Οι δράσεις θα είναι υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου Δέλτα σε ακατοίκητες περιοχές σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής.

Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.

Οι τοπικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.