Skip to main content

Ξένος δάκτυλος «χτυπά» επίμονα την ελληνική ναυτιλία

Κάτι σαθρό υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Εν προκειμένω, στις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά στο καυτό θέμα της φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιριών

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάτι σαθρό υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Εν προκειμένω, στις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά στο καυτό θέμα της φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα. Η Κομισιόν πιέζει για αλλαγή προς το δυσμενέστερο των όρων που υφίστανται σήμερα, γεγονός το οποίο αναπόφευκτα θα σημάνει μεγάλη φυγή εταιρειών του κλάδου, εφόσον η πίεση αποδώσει καρπούς. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποψιάζονται “ξένο δάκτυλο”.

Συγκεκριμένα, είναι πολλοί εκείνοι που εκτιμούν πως η κινητοποίηση της Επιτροπής έχει ως υποκινητές ανταγωνιστικά ναυτιλιακά συμφέροντα και δείχνουν προς τη Γερμανία. Αλλες πηγές, πάλι,  προσθέτουν ως κίνητρο και τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση ελληνόκτητων ναυτιλιακών στην εθνική τους δικαιοδοσία. Εν προκειμένω, δείχνουν, μεταξύ άλλων, προς το Λουξεμβούργο.

Οποια εκδοχή, ωστόσο και αν ισχύει, γεγονός είναι ότι η Κομισιόν πιέζει την Αθήνα να δεσμευτεί πως θα γίνουν οι τροποποιήσεις που προτείνει άμεσα, ειδάλλως απειλεί να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από την πλευρά της, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει δημοσίως υποστηρίξει πως δεν υπάρχει καμιά στρέβλωση του ανταγωνισμού στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενες θεμελιώδεις αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το θέμα είναι αν θα εισακουσθεί κιόλας...