Skip to main content

Ξεπέρασαν τις 140 οι συμμετοχές στον Χάρτη των Γεύσεων 2017

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη διήμερη οινική διοργάνωση, που φιλοξένησε οινοποιεία και αποσταγματοποιεία από όλη την Ελλάδα.

Ο Χάρτης των Γεύσεων, φέτος, στη 15η διοργάνωσή του, κυριολεκτικώς ξεπέρασε τον εαυτό του καθώς οι συμμετοχές, συνολικά, έφτασαν τις 140, με περισσότερες από 1.000 ετικέτες να προτείνονται σε οινόφιλους και επιχειρηματίες του κλάδου ΗORECA από Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Χάρτης των Γεύσεων, χρόνο με το χρόνο, έχει εξελιχθεί σε μία από τις πλέον σημαντικές οινικές εκδηλώσεις, με έμφαση βεβαίως στο ελληνικό κρασί και τα αποστάγματα της χώρας μας.

Φέτος, η διοργάνωση, πλαισιωμένη από 24 ειδικές εκδηλώσεις κατά το διήμερο 2- 3 Δεκεμβρίου, ήταν ζωντανή απόδειξη της ανοδικής πορείας που διαγράφει η ελληνική οινοποιΐα όπως και των πολλών εξαιρετικών δειγμάτων δουλειάς που έχουν να επιδείξουν μεγάλα και μικρά οινοποιεία, παλαιότεροι και πιο νέοι παραγωγοί, όπως τόνισε η χημικός- οινολόγος κ. Μαρία Νέτσικα, η ψυχή της διοργάνωσης και δημιουργός του διοργανωτή φορέα Wine Plus.

Στο φετινό Χάρτη των Γεύσεων, καταγράφηκε η συμμετοχή οινοποιών από κάθε περιοχή της Ελλάδας, ομάδας οινοποιείων από την Κύπρο, ενώ η παρουσία πάρα πολλών επαγγελματιών και εμπόρων από την Ελλάδα αλλά και από Γερμανία, Βρετανία και Βαλκανικές χώρες, απέδειξε ότι ο «Χάρτης» έχει εξελιχθεί σε μία πολύ υπολογίσιμη αγορά, ένα γεγονός με σημαντική εμπορική διάσταση για τον κλάδο.

Το ενδιαφέρον για το Χάρτη των Γεύσεων ήταν μεγάλο καθώς σε αυτόν παρουσιάστηκαν και τα φρέσκα κρασιά της εσοδείας 2017, οι νέες ετικέτες και συσκευασίες, αρκετές από τις οποίες έκαναν το ντεμπούτο τους στην εκδήλωση.

«Το Wine Plus και ο Χάρτης των Γεύσεων έπρεπε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κλάδου, που μεγαλώνει, διευρύνεται, εμπλουτίζεται, εξελίσσεται  και ζητάει αφ’ ενός να έρθει πλησιέστερα στο κοινό, σε όσους αγαπούν και προτιμούν το κρασί και, αφ’ ετέρου, να βρει εμπορικές διεξόδους για πωλήσεις στις αγορές, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτός ήταν και ο λόγος που φέτος για πρώτη φορά ο Χάρτης των Γεύσεων πραγματοποιήθηκε στους μεγαλύτερους χώρους του συνεδριακού κέντρου «Βελλίδης», απόφαση σωστή αφού στο διήμερο της διοργάνωσης δεχθήκαμε χιλιάδες επισκεπτών», είπε η κ. Νέτσικα.

Σημειώνεται ότι ο «Χάρτης» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2003, στον «Μύλο» και οι συμμετοχές τότε, από μόνο μεγάλα οινοποιεία, δεν ήταν παραπάνω από 50. Στα επόμενα χρόνια η διοργάνωση «μετακόμισε» στον ΟΛΘ, όπου και συνέχισε, ανελλιπώς, να πραγματοποιείται στα διάρκεια της κρίσης όπως και να μεγαλώνει. Τα τελευταία δύο χρόνια οι συμμετοχές είχαν αγγίξει τις 115 και η Wine Plus έπρεπε να αναζητήσει μεγαλύτερους χώρους για τη διοργάνωση που σημειωτέον τελεί υπό την αιγίδα της ΕΔΟΑΟ (Διεπαγγελματική Αμπέλου & Οίνου), του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, του Επωνύμου Ελληνικού Κρασιού, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Food Festival.

 Ο Χάρτης των Γεύσεων είναι μία απο τις δραστηριότητες της Wine Plus, η οποία συνεχίζει με το Wine Club, μία από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα, να προσφέρει τροφή γνώσης στις οινικές αναζητήσεις των φίλων του κρασιού, ενώ ενημερώνει για τις εξελίξεις στον αμπελοοινικό κλάδο και πραγματοποιεί και tastings από τον διεθνή αμπελώνα.