Skip to main content

Ξυδάκης: Η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει μόνο ως δημοκρατική Ένωση

Αν δεν μιλήσουμε πολιτικά και μαχητικά εμείς οι προοδευτικοί, θα ακούγεται σαν αντισυστημική η φωνή της άκρας δεξιάς, τόνισε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Κάλεσμα για τη δημιουργία ενός «πειστικού και ελκυστικού ευρωπαϊκού οράματος» για την Σύνοδο της Ρώμης απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης που συμμετείχε σήμερα σε συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Προεδρεύων της συνάντησης, Γάλλος Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Χαρλέμ Ντεζίρ, ευχαρίστησε θερμά τη χώρα μας, δεδομένου ότι, όπως είπε, στη συνάντηση των Ευρωπαίων Προοδευτικών Υπουργών της 10ης τρέχοντος στην Αθήνα, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, η οποία με κατάλληλες συνεισφορές θα οδηγήσει σε ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα. Οι Υπουργοί της Πορτογαλίας και Μάλτας υπερθεμάτισαν στα ανωτέρω, ενώ μαζί με τη Γερμανία και τη Σουηδία υπήρξαν σκεπτικιστές ή και επικριτικοί για το πολιτικό εξαγόμενο της Συνόδου της Μπρατισλάβας.

Στην παρέμβασή του, ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην Μπρατισλάβα δυστυχώς δεν υπήρξε καν «παραγωγικός συμβιβασμός» ενόψει και της επετειακής Συνόδου της Ρώμης του Μαρτίου 2017. Αντίθετα, αναδείχθηκαν περισσότερο οι διαφορές και οι αποκλίσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και ανάμεσα στην Παλαιά και τη Νέα Ευρώπη. Ο κ. ΑΝΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Γερμανία επιχειρεί να εκφέρει ενοποιητικό λόγο και να γεφυρώσει τις διαφορές, αλλά ορισμένες χώρες καλλιεργούν ολοένα και περισσότερο όρους όπως «ευέλικτη αλληλεγγύη» που είναι ενάντια στις ίδιες τις ιδρυτικές συνθήκες της Ε.Ε.

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πειστικό και ελκυστικό ευρωπαϊκό όραμα για την Σύνοδο της Ρώμης αλλιώς θα κυριαρχήσουν ο φόβος και ο αυταρχισμός. Η Ε.Ε. μπορεί να συνεχίσει μόνο σαν δημοκρατική Ένωση με κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες για τους πολίτες και όχι ως χώρος κυκλοφορίας εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Αν δεν μιλήσουμε πολιτικά και μαχητικά εμείς οι προοδευτικοί, θα ακούγεται σαν αντισυστημική η φωνή της άκρας δεξιάς», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.