Skip to main content

Ξυδάκης: Να ξανακάνουμε ελκυστικές τις ιδρυτικές αξίες της EE

Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού, δημιουργώντας συνθήκες που θα κάνουν ελκυστική στους πολίτες τη Δημοκρατία, ανέφερε ο υπουργός.

Το μήνυμα ότι οι σοσιαλιστές και η αριστερά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις, δημιουργώντας μια προοδευτική ατζέντα που θα μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στέλνει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, μια μέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Αθήνα και ανήμερα της Συνόδου Κορυφής Ευρω-Μεσογειακών Κρατών, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

«Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού, δημιουργώντας συνθήκες που θα κάνουν ελκυστική στους πολίτες τη Δημοκρατία και τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης. Που θα δώσουν εκ νέου νόημα στην πολιτική για τους Ευρωπαίους πολίτες» είπε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι κοινές δράσεις προκειμένου να αντιστραφεί «το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και αποτυπώνεται με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού».

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη σημασία της συνόδου του Σαββάτου, που αποτελεί μια πρωτοβουλία των σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και υπογράμμισε πως «παρόμοιες συναντήσεις είναι σημαντικές για την προώθηση προοδευτικών ιδεών και ταυτόχρονα διαμορφώνουν έδαφος συμμαχιών για τη χώρα μας», εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι τελευταίες κρίσεις απέδειξαν πως το νεοφιλελεύθερο δόγμα έχει αποτύχει ως οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. «Επείγει λοιπόν να αλλάξουμε προσανατολισμό προτάσσοντας πολιτικά σχέδια και πρακτικές για την ανάκτηση της συνοχής των κοινωνιών μας, για δίκαιη ανάπτυξη» προσέθεσε.

Τη συνάντηση θα την απασχολήσουν, όπως ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, οι τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ μετά το Brexit και οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ένωσης, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας δίκαιης ανάπτυξης. «Θα εξετάσουμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις θα συλλειτουργήσουν απέναντι στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς» συμπλήρωσε.