Skip to main content

Ξυδάκης: Βαρύνουσας σημασίας η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Η υποδοχή του Ομπάμα θα γίνει με πολλή θέρμη από την Ελλάδα, δεν είναι τυχαίος πρόεδρος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Βαρύνουσας σημασίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας το μεσημέρι στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 9.84" είπε πως «δεν έχουν γίνει παρά μόνο 4 επισκέψεις Αμερικανών προέδρων στην Ελλάδα, είναι μέρος μιας ειρηνευτικής κληρονομιάς που αφήνει με την Κούβα και το Ιράν αλλά και την κατάσταση στην Ευρώπη. Η υποδοχή του θα γίνει με πολλή θέρμη από την Ελλάδα δεν είναι τυχαίος πρόεδρος". Συμπλήρωσε ότι "όπως όλοι γνωρίζουμε ανανέωσε τη ρητορική, τη δυναμική και την πολιτική των φιλελεύθερων δημοκρατικών και κινητοποίησε τις νεότερες γενιές στις φυλετικές διακρίσεις αλλά και στα κοινωνικά δικαιώματα. Τέτοιος πολιτικός δεν εμφανίζεται συχνά...

Η αριστερή διακυβέρνηση αναγνωρίζει τις ιστορικές οφειλές της και στην αμερικανική ιστορία του εργατικού κινήματος και την αμερικανική διανόηση μετά τον πόλεμο και το 1960. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι παιδί της μεγάλης φιλελεύθερης ριζοσπαστικής παράδοσης της Αμερικής. Θυμάστε τι είχε γίνει με τον περίφημο λόγο της Φιλαδέλφειας και του Σικάγο, όταν νίκησε. Είναι εμπνευσμένα πολιτικά κείμενα και η υποδοχή που του επιφύλαξαν στο Βερολίνο ήταν αντίστοιχη ενός πολύ μεγάλου πολιτικού».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η επίσκεψη τελειώνει στις 16 Νοεμβρίου ενώ την επόμενη μέρα, επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου , ετοιμάζεται η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία σημείωσε: «Έχει έναν συμβολισμό στην επταετή δικτατορία κι ως γνωστό υπήρχε ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα τεκμηριωμένου ιστορικά σύμφωνα και με τα αρχεία. 'Αλλωστε μη ξεχνάμε τον Μπιλ Κλίντον ο οποίος είχε ζητήσει μια γενναία συγνώμη. Η αμερικανική ιστορία έχει και επίζηλα στοιχεία όπως η τόλμη και η πρακτικότητα τους, τα οποία πρέπει να τα αναγνωρίζουμε".