Skip to main content

Χωρίς αρσενικό το νερό στο Νεοχώρι Χαλκιδικής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επίλυσης του προβλήματος της ποιότητας του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης του Νεοχωρίου Χαλκιδικής.

Με άφθονο και καλής ποιότητας νερό τροφοδοτείται εδώ και περίπου είκοσι ημέρες ο οικισμός του Νεοχωρίου στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επίλυσης του προβλήματος της ποιότητας του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε μια γεώτρηση της περιοχής και οι αναλύσεις έδειξαν υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό.

Ο κ. Πάχτας τόνισε ότι, σχετικά με την ποσότητα του αρσενικού που ανιχνεύτηκε στο νερό του Νεοχωρίου στις πρόσφατες μετρήσεις, οι τιμές που εντοπίστηκαν και ήταν πάνω από τη σημερινή παραμετρική τιμή των 10 mg/λίτρο, κυμαίνονται μεταξύ 11-28 mg/λίτρο.

«Η ποσότητα αυτή σε καμία περίπτωση δε δύναται να χαρακτηριστεί θανατηφόρα, τοξική ή δηλητηριώδης, όπως δυστυχώς κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν», σημείωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ, η περιεκτικότητα σε όποια βαρέα μέταλλα οφείλεται σε γηγενή στοιχεία του εδάφους, είναι τμήμα της φύσης και δεν πρέπει να συγχέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Η παλαιά γεώτρηση στην οποία παρουσιάστηκε αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο, ούτε χωροταξικά, ούτε γεωχημικά, είτε με τις ερευνητικές εργασίες, είτε με τις εργασίες των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Το νερό προέρχεται από γεώτρηση και όχι από επιφανειακά νερά ώστε να επιβαρύνεται από ανθρωπογενείς δράσεις, διευκρινίζεται.

Ο κ. Πάχτας διαβεβαίωσε ότι, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των κατοίκων και σημείωσε ότι, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου νερού, όπως το έκανε με υπεύθυνο τρόπο μέχρι σήμερα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, υπογράφτηκε, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η σύμβαση για την εκτέλεση το έργου «Κατασκευή υδρευτικών γεωτρήσεων, αγωγού μεταφοράς και δεξαμενής αποθήκευσης πόσιμου νερού στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου», αρχικού προϋπολογισμού 250.662 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ ο δήμος σχεδίασε και δρομολογεί την ανόρυξη δύο νέων υδρογεωτρήσεων 80-100 μ., με στόχο τη διερεύνηση των υδρογεωλογικών συνθηκών που επικρατούν στην προσχωματική λεκάνη του ποταμού Χαβρία (βορειοδυτικά του οικισμού Νεοχωρίου). Στην περίπτωση που οι υδρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, οι γεωτρήσεις θα αξιοποιηθούν παραγωγικά για την μακροχρόνια επίλυση των υδρευτικών αναγκών του οικισμού.

Εξάλλου, ο δήμαρχος σημείωσε ότι αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, «τα πολύ καλής ποιότητας νερά της πηγής Τσιλινίκα».

« Η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την διασφάλιση της ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου ν45ερού, όπως το έκανε με υπεύθυνο τρόπο μέχρι σήμερα», προσθέτει ο κ. Πάχτας.