Skip to main content

Χωρίς Παπακωνσταντίνου η σύσκεψη των διευθυντών ΔΟΥ

Χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τους προϊσταμένους του ΔΟΥ Αττικής. Ο υπουργός δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω του αποκλει
Χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τους προϊσταμένους του ΔΟΥ Αττικής. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Η συμμετοχή του υπουργού στη σύσκεψη δεν κατέστη εφικτή, λόγω του αποκλεισμού του υπουργείου Οικονομικών από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ στο υπουργείο Οικονομικών, που εμπόδισαν την πρόσβασή του σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος έδωσε εντολές προς τους προϊσταμένους του ΔΟΥ Αττικής για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, ζήτησε από τους προϊσταμένους των εφοριών να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην αγορά και στις επιχειρήσεις για την είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι επίσης να αξιοποιηθεί η ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου, για την υποβολή δηλώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών από φορολογούμενους που δεν τις είχαν υποβάλει.

Παράλληλα, ο γγ του ΥΠΟΙΚ  ανέφερε ότι μόνον τρεις από τις 67 Εφορίες που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής έχουν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε επίσης στους διευθυντές των Εφοριών ότι στις υπόλοιπες Εφορίες υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις που υπερβαίνουν το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 20%, ενώ 23 Εφορίες δεν έχουν καν δώσει στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων κατά το α΄ τρίμηνο εφέτος.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό «απαράδεκτο» και κάλεσε τους διευθυντές των Εφοριών να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Μεταφέροντας τις εντολές του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι, εάν οι Εφορίες της Αττικής δεν φέρουν τα αποτελέσματα που πρέπει, τότε δεν θα τηρηθεί ούτε ο προϋπολογισμός ούτε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε από τους Εφόρους να εντείνουν τις προσπάθειες και τους ελέγχους για αύξηση των εσόδων με το υπάρχον προσωπικό και να καλύψουν τον Απρίλιο τους στόχους που έχουν τεθεί για το σύνολο του α΄ τετραμήνου εφέτος. Όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, από τα 32 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων ο στόχος είσπραξης για το 2010 είναι 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται έως τώρα.