Skip to main content

Χρηματοδότηση της Εκκλησίας μέσω του ΕΣΠΑ

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης του αναπτυξιακού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδας μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ συζήτησαν σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, με το

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης του αναπτυξιακού έργου της Εκκλησίαςτης Ελλάδας μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ συζήτησαν σήμερα η υπουργόςΟικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, με τονΑρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.


«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό και στον τομέα της πρόνοιας και στον τομέα της ανάδειξης του πολιτιστικού κεφαλαίου μας, που είναι οι εκκλησίες μας και οι λατρευτικοί μας χώροι. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε , εν όψει και της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, τη δυνατότητα συνεργασιών, έτσι ώστε το κοινωνικό, αλλά και το αναπτυξιακό έργο της Εκκλησίας, να στηριχθεί όσο γίνεται περισσότερο μέσω του αναπτυξιακού πλαισίου που αυτή τη στιγμή αναθεωρούμε», υπογράμμισε η υπουργός Οικονομίας.

Η κα Κατσέλη επισήμανε ότι υπάρχει χαμηλή απορροφητικότητα, 3,5% μέχρι τώρα και πρόσθεσε: «Έχουμε βάλει μπροστά τις μηχανές. Απλουστεύουμε τις διαδικασίες με το νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή τον επόμενο μήνα και, ταυτόχρονα αναθεωρούμε το περιεχόμενο του, έτσι ώστε τα χρήματα, τα οποία θα ξοδευτούν, να πιάσουν τόπο για το δημόσιο συμφέρον, για την κοινωνική συνοχή και για την ανάπτυξη του τόπου μας».

Η υπουργός αναφερόμενη στις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην Εκκλησία για περίπου 31 εκατομμύρια ευρώ απάντησε: «Υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία την οποία συζητήσαμε . Θα υπάρξει αναθεώρηση αυτής της σύμβασης, έτσι ώστε οι προτεραιότητες να ενταχθούν αρμονικά στο νέο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ, το οποίο θα έρθει στη Βουλή».

Απαντώντας γενικότερα για την κατάσταση στην οικονομία η κ.Κατσέλη, εμφανίσθηκε αισιόδοξη, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και, αν δουλέψουμε όλοι, αν εργαστούμε συστηματικά και αποτελεσματικά, μπορούμε να φέρουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε την καλή συνεργασία με την κ.Κατσέλη και τόνισε : «Θέλουμε το αναπτυξιακό μας έργο, που αναφέρεται κυρίως στην αναστήλωση των μνημείων και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να βρει μια ανταπόκριση. Και αυτό βγήκε από τη συζήτηση, ότι δηλαδή είναι κοινό το ενδιαφέρον. Επίσης έχει ενδιαφέρον και το προνοιακό έργο της Εκκλησίας, που είναι και μεγάλο και πλούσιο, και το οποίο δε στηρίζεται μόνο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και από την ίδια την Εκκλησία με δικούς της πόρους και με δικές της προσπάθειες. Εχει ήδη αρχίσει μια σειρά από έργα προνοιακά να εξυπηρετούν το λαό μας. Ετσι, λοιπόν, υπήρξε σύμπτωση στις απόψεις μας ως προς την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και συγχρόνως την ανάπτυξη του προνοιακού έργου της Εκκλησίας, με ένα κυρίως σκοπό : Πως θα εξυπηρετηθεί ο άνθρωπος για τον οποίο ενδιαφέρεται και η Πολιτεία και η Εκκλησία».