Skip to main content

Υπέρ της θέσπισης ευρωπαϊκού φόρου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εκπροσωπεί τα συντηρητικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάχθηκε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού φόρου στον προσεχή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εκπροσωπεί τα συντηρητικά κόμματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάχθηκε σήμερα υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού φόρου στον προσεχή προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να διαθέτει δικούς της πόρους.

«Πρέπει να θέσουμε υπό διαπραγμάτευσιν την ιδέα των ιδίων πόρων (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της θέσπισης ευρωπαϊκού φόρου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο φόρος αυτός μπορεί να αφορά «για παράδειγμα τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές» ή τις «εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», είπε. «Πρέπει να είναι ένας φόρος πραγματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στον τομέα του ανταγωνισμού» από τη μία χώρα στην άλλη, πρόσθεσε ο Ζοζέφ Ντολ.

Ο στόχος θα ήταν να κατορθώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την άρνηση των κρατών μελών της να αυξήσουν τη συμβολή τους στον επόμενο προϋπολογισμό (2014-2020) εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας. «Τα κράτη μέλη δεν επιθυμούν την αύξηση αυτού του προϋπολογισμού, λένε ότι καθώς θέλουν να επικεντρώσουν τις δημοσιονομικές προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, πρέπει επίσης να γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα επιβολής ενός ευρωπαϊκού φόρου, ο οποίος θα τροφοδοτούσε απευθείας τα ευρωπαϊκά ταμεία, τη στιγμή που σήμερα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός προέρχεται από τις συνεισφορές των 27 χωρών που απαρτίζουν την ΕΕ.

Ωστόσο, η συζήτηση αυτής της ιδέας δεν θα ήταν εύκολη, τη στιγμή που χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία χαρακτηρίζουν την ιδέα «απολύτως ατυχή». Οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό έχουν αρχίσει εδώ και λίγες εβδομάδες και θα συγκεκριμενοποιηθούν το επόμενο έτος όταν θα παρουσιασθούν οι προτάσεις της Επιτροπής. Το Βερολίνο έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά όχι με στόχο την τροφοδοσία του προϋπολογισμού της ΕΕ.