Skip to main content

Υπέρ του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση επέμεινε σήμερα στο γεγονός ότι ένα τέτοιο όργανο θα εξυπηρετούσε στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και σε καμία περίπτωση στην αποδυνάμωσή του.
Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έθιξε από την αρχή την ιδέα που συζητείται ευρέως τις τελευταίες ημέρες για την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, επέμεινε σήμερα στο γεγονός ότι ένα τέτοιο όργανο θα εξυπηρετούσε στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και σε καμία περίπτωση στην αποδυνάμωσή του.

Η πρόθεση της Γερμανίας απέχει «χίλια μίλια» από μια «αποδόμηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Αντιθέτως η σύσταση ενός τέτοιου ταμείου θα επιτρέψει την «ενίσχυση» των μηχανισμών του συμφώνου, πρόσθεσε.

Ωστόσο ο ίδιος αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί ένας αριθμός ζητημάτων, όπως για παράδειγμα, «ποιος θα συμβάλει στο ταμείο, υπό ποια μορφή, σε ποιο μέτρο το ταμείο θα είναι ανεξάρτητο από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή» κλπ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για την ιδέα αυτή, η οποία έγινε δεκτή με ανακούφιση στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε τη λύπη του για την παραφωνία των τελευταίων ημερών, που προκλήθηκε από τις ανάμεικτες αντιδράσεις και προτάσεις που διατυπώθηκαν πάνω στο θέμα αυτό.

Για το Βερολίνο, ένα τέτοιο ταμείο, το οποίο θα βοηθούσε τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες «την ύστατη στιγμή», δεν θα μπορούσε να είναι παρά ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και σε καμία περίπτωση μια λύση στα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας.

Η δημιουργία του θα καθιστούσε απαραίτητη μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, η οποία θα οδηγούσε ορισμένους εταίρους της Γερμανίας να δουν το ενδεχόμενο αυτό με σκεπτικισμό. «Γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι δύσκολο» να τροποποιηθούν οι Συνθήκες, αντέδρασε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, «όμως αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε ένα κόμμα, ούτε μια τελεία στις υπάρχουσες Συνθήκες, θα βρισκόμασταν μέσα σε ένα σύστημα αγκυλωμένο, και η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε παράλληλα ότι «οι διαβουλεύσεις με τη Γαλλία» είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το Βερολίνο πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Προς το παρόν, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ έκρινε «ενδιαφέρουσα» την ιδέα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα».