Skip to main content

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τον υπερ-υπουργό Οικονομικών

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις πληρωμές στην εσωτερική αγορά, το οποίο περιλαμβάνει τη διάταξη που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες στο πλαίσιο
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις πληρωμές στην εσωτερική αγορά, το οποίο περιλαμβάνει τη διάταξη που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, χωρίς την έγκρισή τους από τη Βουλή, με εξαίρεση τον δανεισμό άλλων κρατών.

Την εν λόγω διάταξη ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ.

Όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Παπαθανάση, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρεις ευρωπαϊκές Οδηγίες - υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά, προληπτική αξιολόγηση προτάσεων και απόκτηση συμμετοχής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα - με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των υπηρεσιών πληρωμών.

Για το άρθρο 93, αυτό, όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών «να μπορεί να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνίας, ή σύμβασης δανεισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, θα έχει την εξουσιοδότηση να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε νομικά πρόσωπα που συστήνονται με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης».

Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι ενταγμένη ήδη στον προ-υφιστάμενο μηχανισμό στήριξής της και χρηματοδοτείται ήδη από αυτόν με δανειακή σύμβαση. Αν όμως, με τη δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα θα κληθεί να συμμετέχει στο δανεισμό κάποιας άλλης χώρας στο μέλλον, η διαδικασία αυτή θα έρθει με νόμο προς κύρωση στη Βουλή».