Skip to main content

Υποβάθμιση της Ελλάδας από Standard & Poor΄s

Η Standard & Poor΄s υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας κατά μία βαθμίδα, προειδοποιώντας με νέα υποβάθμιση αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ο οίκος αξιολόγησης διαβλέπει
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε χθες ο διεθνής αξιολογητικός οίκος Standard & Poor΄s. Συγκεκριμένα, έριξε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μια σκάλα, στο BΒΒ+ από Α-.

Σημαντική διευκρίνιση: στο σχετικό κείμενο των ανακοινώσεων επισημαίνει ότι θα επανέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αφήνει έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμισης στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της προσπάθειας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση δεν είναι τα προσδοκώμενα ή σε περίπτωση που τα μέτρα που ανακοινωθούν δεν είναι αυτά που αναμένει η αγορά.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος», σημειώνει ο οίκος αιτιολογώντας τη δυσμενή αξιολόγηση του για την ελληνική οικονομία.

Η S&P εκτιμά πως η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναμόρφωση των δημόσιων οικονομικών θα συναντήσει εσωτερικά εμπόδια, που ενδεχομένως να απαιτήσουν σημαντικές προσπάθειες για σειρά ετών προκειμένου να ξεπεραστούν.

«Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη» σχολίαζαν αργά κορυφαία στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρονταν ότι «η δική μας πολιτική παραμένει σταθερή». Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι «εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την έξοδο από την σημερινή, μοναδική, κρίση στην οποία βρισκόμαστε». Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από 20 μέρες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβάθμισε η Fitch και μάλλον έπεται συνέχεια μέσω της Moodys.