Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Υποψήφιο για να στεγάσει το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας το παλιό «Λοιμωδών»

«Εξαιρετική λύση» χαρακτηρίζει το κτήριο του Λοιμωδών ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας - Ανέκαμψε σε επίπεδα προ-πανδημίας η προσφορά αίματος

Στη διαδικασία αναζήτησης κτηρίου για να στεγαστεί το κέντρο αίματος στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ανάμεσα στα υποψήφια είναι και αυτό του παλιού νοσοκομείου "Λοιμωδών" σύμφωνα με όσα δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας.

"Η κρίση της πανδημίας πήγε το θέμα με τη δημιουργία του Κέντρου Αίματος στη Θεσσαλονίκη λίγο πιο πίσω, πλην όμως πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις. Η πιο δόκιμη σκέψη που υπάρχει είναι να στεγαστεί σε ένα από τα δημόσια κτήρια που υπάρχουν στην πόλη. Έχω δώσει εντολή σε όλους τους ανθρώπους στον χώρο της υγείας να βρουν δόκιμες λύσεις. Εφόσον αξιολογηθεί και προκύψει ο χώρος, στη συνέχεια θα ανακαινιστεί έτσι ώστε να εγκατασταθεί εκεί ο εξοπλισμός που έτσι και αλλιώς υπάρχει στο ΑΧΕΠΑ", λέει ο κ. Κατσίβελας.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ αν το παλιό Λοιμωδών είναι μέσα στις επιλογές απαντά: "Ανάμεσα στα κτήρια που εξετάζονται είναι και αυτό του Λοιμωδών, είναι μια εξαιρετική λύση".

Ο κ. Κατσίβελας, αιτιολογώντας την επιλογή για εύρεση κτηρίου εντός της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει: "Από το να πάμε να φτιάξουμε ένα θηριώδες κτήριο εκτός Θεσσαλονίκης (σημείωση: εξαγγελία της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κατασκευαστεί κτήριο στη περιοχή του δήμου Δέλτα) είναι προτιμότερο να βρούμε έναν χώρο που υπάρχει ήδη. Στην Αθήνα δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί ένα τερατώδες κτήριο για να στεγάσει μεταξύ άλλων ένα εργοστάσιο πλάσματος, το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ. Είναι αμαρτία από τον Θεό να φτιάχνεις καινούργια κτήρια ενώ υπάρχουν έτοιμα". Άλλωστε όπως τονίζει "οι μηνιαίες συλλογές αίματος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 17-18 χιλιάδες μονάδες, εν αντιθέσει με την Αθήνα όπου αυτές οι μονάδες φτάνουν τις 30.000. Δηλαδή χρειαζόμαστε μια υποδομή η οποία θα είναι και αναλογική με τη συγκέντρωση του αίματος".

Να σημειωθεί ότι επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε προκριθεί από το υπουργείο Υγείας η ανέγερση ενός κτηρίου για να στεγάσει το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας σε περιοχή της Σίνδου.

Για τον σκοπό αυτόν ο δήμος Δέλτα -ανταποκρινόμενος στο αίτημα του υπουργείου Υγείας και κατόπιν συμφωνίας της 29ης Δεκεμβρίου 2017 στο Γραφείο Πρωθυπουργού Β. Ελλάδας- με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε παραχωρήσει, "με αποκλειστικό σκοπό της εντός πενταετίας ανέγερση του Κέντρου Αίματος Βόρειας Ελλάδας", τα οικοδομικά τετράγωνα 177 και 178 της Δημοτικής Κοινότητα Σίνδου συνολικής έκτασης 7.281,92 τ.μ.

Ανέκαμψε η προσφορά αίματος

Σε επίπεδα προ πανδημίας επιστρέφει η προσφορά αίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Μέσα στο 2022 -χωρίς ακόμη να έχει τελειώσει ο Δεκέμβριος- έχουν συγκεντρωθεί 530.000 μονάδες αίματος, όταν την αντίστοιχη εποχή πέρυσι ήταν στις 515.000. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα οι φιάλες αίματος είναι κατά 6.000 περισσότερες. Το 2021 είχαν συγκεντρωθεί 180.000, φέτος μέχρι στιγμής είναι 186.800 και υπολογίζεται ότι μέχρι να κλείσει ο χρόνος θα μπουν στο σύστημα ακόμη 5.000 μονάδες.

Ο κ. Κατσίβελας εκτιμά ότι με το που θα κλείσει ο Δεκέμβριος θα υπάρχει μια αύξηση πανελλαδικά τής τάξεως των 16.000-17.000 περισσότερων μονάδων σε σχέση με πέρυσι. "Αυτή τη στιγμή δεν επηρεαζόμαστε καθόλου από τον κορωνοϊό. Έχουμε έρθει στα επίπεδα αίματος προ πανδημίας. Έχουμε προσεγγίσει κατά πολύ τον αριθμό των μονάδων του 2019".

Ένας από τους στόχους του ΕΚΕΑ για το 2023 είναι να αυξηθεί περαιτέρω η προσφορά αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες. Μέχρι το 2021 το αίμα από εθελοντές αιμοδότες αντιστοιχούσε στο 64,5% των συνολικών αναγκών και το υπόλοιπο ήταν από αίμα "αναπλήρωσης" (π.χ αιμοδοσία για την κάλυψη ανάγκης για εγχείρηση ενός συγγενούς), ωστόσο ο κ. Κατσίβελας εκτιμά ότι αυτό το ποσοστό θα είναι αυξημένο το 2022 μιας και υπήρχε συνολικά μεγαλύτερη προσφορά αίματος.

Ένα από τα πλέον αισιόδοξα στοιχεία είναι σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι καινούργιοι εθελοντές αιμοδότες κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 προσήλθαν στις αιμοδοσίες 63.000 νέοι αιμοδότες.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η Ελλάδα στη συλλογή αίματος ανά μονάδα πληθυσμού βρίσκεται κάθε χρόνο στην 3η με 5η θέση παγκοσμίως. Η υψηλή αυτή απόδοση όμως δεν επαρκεί διότι προέρχεται από αιμοδότες τής "μιας φοράς". Στόχος λοιπόν είναι να αυξηθούν οι τακτικοί εθελοντές που θα αιμοδοτούν τουλάχιστον 2-3 φορές τον χρόνο.

"Η πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας, όχι για εμάς αλλά για τις ανάγκες του κόσμου", καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.