Skip to main content

Υπόθεση υποβρυχίων: Τέλη Ιουνίου αποτελέσματα έρευνας για μη πολιτικά πρόσωπα

Έως τα τέλη του Ιουνίου αναμένεται οι Εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να έχουν ολοκληρώσει την έρευνα που διενεργούν για την υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων.

Έως τα τέλη του Ιουνίου αναμένεται οι Εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να έχουν ολοκληρώσει την έρευνα που διενεργούν για την υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214 και να είναι πλέον σε θέση να καταλογίσουν ποινικές ευθύνες σε όσα από τα εμπλεκόμενα, μη πολιτικά πρόσωπα, κριθεί ότι πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Για την υπόθεση της προμήθειας του Ελληνικού Δημοσίου με τα τέσσερα όπλα για το Πολεμικό Ναυτικό έχουν δώσει γραπτές εξηγήσεις στους Εισαγγελείς, 38 εμπλεκόμενοι που κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη των αδικημάτων της δωροδοκίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Πηγές της Εισαγγελίας χαρακτηρίζουν τα στοιχεία, που μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο της έρευνας, «επαρκή» για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και νέα στοιχεία από την δικογραφία που έχει σχηματιστεί στη Γερμανία.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται και το πόρισμα του ΣΔΟΕ που έχει διενεργήσει ελέγχους σε 10 εμπλεκόμενες εταιρείες και σε σχεδόν 70 φυσικά πρόσωπα που είχαν αρμοδιότητες εκτέλεσης έργων στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών οφελών που προβλέπονταν για την προμήθεια.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που κλήθηκαν σε ανωμοτί καταθέσεις είναι και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη του στην υπόθεση και υποστηρίζει πως συνεργάστηκε με την γερμανική Ferostaal από το 2000 μέχρι το 2003 επί άλλου αντικειμένου που δεν σχετίζεται καθόλου με τα υποβρύχια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο όγκος των στοιχείων που έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία από τις γερμανικές Αρχές είναι ιδιαίτερα μεγάλος ενώ για την επίσημη μετάφραση τους φαίνεται να έχει δαπανηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ποσό που αγγίζει τις 300.000 ευρώ.