Skip to main content

Υποτίμηση του ευρώ τον Ιανουάριο

Υποτίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων σημείωσε το ευρώ κατά τον Ιανουάριο σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του
Υποτίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, σημείωσε το ευρώ κατά τον Ιανουάριο σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +1,91% ως αποτέλεσμα της αύξησης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων (+1,51%) και της αύξησης των λοιπών νομισμάτων (+2,23%).

Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +1,87%, ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων κατά +1,54%, και ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων κατά +2,23%.

Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Ιανουάριος 2009 - Ιανουάριος 2010, ήταν -0,40%, +3,76% και -3,77% για το σύνολο των νομισμάτων, τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και τα λοιπά νομίσματα, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι, εάν μετρήσουμε τις μεταβολές του ευρώ με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας, προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού των.