Skip to main content

Υπουργοί δύο ταχυτήτων σε σχέση με το Μνημόνιο

Τι περιλαμβάνει η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας οι οποίοι αποχώρησαν δυσαρεστημένοι κι απαισιόδοξοι από αυτή την επίσκεψη τους στην Ελλάδα.
Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβει ο κ.Γιώργος Παπανδρέου συντονιστής της προσπάθειας για την εφαρμογή του Μνημονίου; Με αυτό το ερώτημα στα χείλη αποχώρησαν από την Ελλάδα, χθες, οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι ήταν σαφώς πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με τις δύο προηγούμενες επισκέψεις τους. Κι αυτό γιατί τουλάχιστον 5 υπουργοί της κυβέρνησης έκαναν τη ζωή τους δύσκολη, αρνούμενοι ουσιαστικά να συνεργαστούν μαζί τους, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Το γεγονός έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στους κόλπους του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, που από την αρχή της προσπάθειας διάκειται ευνοϊκά στην ελληνική προσπάθεια, αλλά και στις Βρυξέλλες, που συμπεριφέρονται σαν ...δικαιωμένες. Έντονη είναι η δυσαρέσκεια για την υπουργό Εργασίας κ.Λούκα Κατσέλη, η οποία θα έλεγε κανείς ότι πολιτεύεται με μια λογική που την οδηγεί σε «ηρωική έξοδο». Και μάλλον αυτή είναι η στόχευση της. Αλλά, όμως, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Για την ακρίβεια, με την εξαίρεση 3-4 κυβερνητικών στελεχών (Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδος κι ένας - δύο ακόμα υπουργοί), όλοι οι υπόλοιποι συμπεριφέρονται πλέον λες και ακούνε για πρώτη φορά τα περί μνημονίου. Αυτή την εντύπωση αποκόμισαν οι ελεγκτές και γι αυτό: α) έσπευσαν να απονείμουν δημόσια τα εύσημα σε όσους υπουργούς έδειξαν πνεύμα συνεργασίας και β) μετέφεραν ένα κλίμα απαισιοδοξίας για όσα είδαν στην Ελλάδα αυτή τη φορά. Κι εννοείται ότι αν τα πράγματα είναι τόσο δυσάρεστα κι απογοητευτικά και την επόμενη φορά που θα έρθουν, τότε η 4η δόση θα είναι πραγματικά στον «αέρα».