Skip to main content

Υποχωρεί η ανταγωνιστικότητα της Βουλγαρίας

Πτώση 15 θέσεων, σε σχέση με πέρυσι, σημείωσε η Βουλγαρία στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2010 του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD)
Πτώση 15 θέσεων, σε σχέση με πέρυσι, σημείωσε η Βουλγαρία στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2010 του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD). Ως αποτέλεσμα, κατατάσσεται πλέον στην 53η θέση, έναντι της 38ης, το 2009.

Η Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας (CSD), Ρούσλαν Στεφάνοφ, προηγείται της Αργεντινής, της Κροατίας, της Ουκρανίας και της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με το IMD, η οικονομική κρίση επηρέασε όλους τους τομείς της βουλγαρικής οικονομίας: εμπόριο, επενδύσεις, απασχόληση, παραγωγικότητα, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα.

Ο κ. Στεφάνοφ τόνισε ότι η βουλγαρική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις, που αφορούν τον επαναπροσανατολισμό των επενδύσεων σε περισσότερα έργα υποδομών, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, που θα ωθήσουν την παραγωγική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Μάρτιν Ντιμιτρόφ, δήλωσε πως «υπάρχουν προβλήματα και το ζητούμενο είναι να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυσή τους».

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Τουρισμού και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ευγκένι Ανγκέλοφ, αφού επισήμανε ότι το 60% του συνόλου των εργαζομένων στη Βουλγαρία απασχολούνται σε τομείς, οι οποίοι βασίζονται στο χαμηλό εργατικό κόστος, πρόσθεσε ότι το υπουργείο προωθεί την εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες συνδέονται με την καινοτομία και την Τεχνολογία της Πληροφορικής.

Μάλιστα, σ’ αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο επεξεργάζεται ρύθμιση, που θα διέπει το κανονιστικό πλαίσιο για τον τομέα της καινοτομίας.