Skip to main content

Ζάεφ: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή του συντάγματος

Το Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο κανόνων, δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας, τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στους FT.

Μήνυμα πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να δεχτεί το όνομα «Νέα Μακεδονία» ούτε είναι ανοιχτή σε αλλαγή του Συντάγματος έστειλε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, δηλώνοντας ωστόσο πως είναι αισιόδοξος για επίλυση του ονοματολογικό έως τη σύνοδο του NATO στις 11-12 Ιουλίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι το «Νέα Μακεδονία» δεν είναι περιέχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Το Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας», είπε ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι παράλογο.

Τόνισε δε ότι ακόμα κι αν γίνει τροποποίηση του Συντάγματος αυτό δεν συνιστά απόλυτη δικλίδα ασφαλείας, καθότι μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προβούν σε νέα αναθεώρηση και να ανατρέψουν τις όποιες αλλαγές.
 
«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε αυτό. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μιλώντας στο Reuters, ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε τις τέσσερις προτάσεις των Σκοπίων για το όνομα, ωστόσο στη συνέχεια η ΠΓΔΜ επιχείρησε να διαψεύσει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Πιο συγκεκριμένα, το πρωθυπουργικό γραφείο της ΠΓΔΜ, με "διορθωτική" ανακοίνωση (προσπαθώντας προφανώς να απαντήσει σε αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας) διευκρίνισε ότι τα 4 προτεινόμενα ονόματα αποτελούν εισηγήσεις του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και όχι του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το όσα μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τις δηλώσεις Ζάεφ, τα ονόματα αυτά είναι τα εξής:

"Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".