Skip to main content

Ζάεφ: Σίγουροι για τη διεθνώς αναγνωρισμένη μακεδονική ταυτότητά μας

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε πως η χώρα του έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άξιζε να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων

«Εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά και το γεγονός πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάλαβε πως τα Σκόπια έχουν αλλάξει σελίδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», αναφερόμενος στη θητεία του προηγούμενου εθνικιστή Πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.

Σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ζάεφ σημείωσε πως η χώρα του έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άξιζε να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Συμπλήρωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων είναι είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια και δεσμεύτηκε για τη πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Αυτή η γενιά "Μακεδόνων" Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, η "Δημοκρατία της Μακεδονίας", στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας», τόνισε ο Ζάεφ.

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών» κατέληξε.