Skip to main content

Ζάεφ: Τεράστιες πιθανότητες για λύση μέχρι τις 20 Ιουνίου

Ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα να περάσει το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν, αλλά η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση, είπε ο Ζάεφ.

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δίνει λίγες ημέρες ακόμα «παράταση» προκειμένου να βρθεί λύση για το όνομα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «μέχρι τις 20 Ιουνίου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα», δίνοντας νέο ενδιαφέρον στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

«Οι πιθανότητες είναι τεράστιες για να να βρούμε λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια», ανέφερε επίσης ο Ζάεφ.

Παράλληλα, δεν απάντησε εάν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιαδήποτε άλλη πρόταση ονόματος πέρα από «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ένα θέμα που έθιξε η βουλευτής Liljana Kuzmanovska από το VMRO-DPMNE. 

Η ίδια ζήτησε μια απάντηση για ποιον λόγο απορρίφθηκε το «Ίλιντεν» και ο κ. Ζάεφ είπε:

«Για να ανακοινώσουμε τη "Μακεδονία του Ίλιντεν", συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε την πρόταση στις χώρες μας. Κατά τη συνάντησή μας (σ.σ.: στη Σόφια, στη Σύνοδο της ΕΕ) ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα να περάσει το όνομα, αλλά η ελληνική πλευρά, δυστυχώς, απέρριψε την πρόταση».