Skip to main content

Zero Fuel: Το οικολογικό αυτοκίνητο που έφτιαξαν φοιτητές του ΑΠΘ

Το μονοθέσιο αγωνιστικό καταναλώνει μόλις ένα λίτρο βενζίνης στα 1.000 χιλιόμετρα και η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσει είναι τα 55 χιλιόμετρα/ώρα

Ένα οικολογικό όχημα, χαμηλής κατανάλωσης κατάφεραν να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν φοιτητές του ΑΠΘ και συγκεκριμένα της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών.

Πρόκειται για το Zero Fuel, ένα μονοθέσιο αγωνιστικό το οποίο καταναλώνει μόλις ένα λίτρο βενζίνης στα 1.000 χιλιόμετρα.

Η μειωμένη κατανάλωση οφείλεται, όπως εξηγεί στη Voria.gr, ο φοιτητής και μάνατζερ της ομάδας Άγγελος Παπακαλοδούκας, στο ότι το όχημα είναι ελαφρύ, καθώς ζυγίζει μόλις 25 κιλά, αλλά και στο αεροδυναμικό του σχήμα που μοιάζει με σταγόνα νερού. Από το σχήμα άλλωστε έχει πάρει και η ομάδα το λογότυπο της που δεν είναι άλλο από μια πράσινη σταγόνα.

Το μονοθέσιο έχει έναν μικρού κυβισμού κινητήρα, 35 κυβικών και 1,5 ίππου. Η μέγιστη ταχύτητα που φτάνει το Zero Fuel είναι τα 55 χιλιόμετρα ανά ώρα και η μέση ταχύτητα τα 25 χιλιόμετρα. Ωστόσο η ταχύτητα δεν είναι βασικός στόχος αντίστοιχων οικολογικών οχημάτων για αυτό και το logo των νέων μηχανικών είναι «δεν είναι θέμα ταχύτητας, αλλά αποδοτικότητας».

Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε με στόχο να συμμετέχει στο Shell Eco Marathon και η καινοτομία του σε σχέση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της κατηγορίας του που θα διαγωνιστούν είναι πως είναι ένα μέτρο μικρότερο και το πιο αεροδυναμικό. Το συνολικό του μήκος είναι 2.40 μέτρα και το πλάτος του 0.51 μέτρα ενώ ο οδηγός είναι ξαπλωμένος μέσα στο όχημα.

Όπως σημειώνει ο Άγγελος, ο σχεδιασμός του ώστε να επιτευχθεί αυτό το μέγεθος αεροδυναμικής ήταν και μια από της μεγαλύτερες δυσκολίες της ομάδας, η οποία αφιέρωσε περίπου ενάμιση χρόνο στον σχεδιασμό και έναν χρόνο στην κατασκευή του Zero Fuel.

Τα επόμενα βήματα

Το όχημα θα συμμετέχει σε μόλις μια εβδομάδα στον πρώτο του αγώνα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα δοκιμαστεί πρώτη φορά σε αγωνιστική πίστα.

Η ομάδα όμως δεν επαναπαύεται και είναι έτοιμη σύντομα να προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω: καθώς το zero fuel είναι καθαρά αγωνιστικό, ετοιμάζει την κατασκευή ενός αυτοκινήτου πόλης, που θα έχει το μέγεθος περίπου ενός Smart, και το οποίο θα καταναλώνει επίσης ελάχιστη βενζίνη.

«Θα μπορούσαμε να κινηθούμε σε άλλες λύσεις όπως ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο ή έναν κινητήρα υδρογόνου, θέλουμε όμως να πειραματιστούμε με βενζινοκίνητα καθώς θεωρούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί πιο σύντομα και εύκολα στην καθημερινότητα με τις υπάρχουσες συνθήκες», τόνισε ο Άγγελος.

Όπως λέει ο ίδιος, μέσω του πρότζεκτ τόσο ο ίδιος όσο και οι φοιτητές του αναγκάστηκαν πρώτη φορά να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη αποκομίζοντας πολλές γνώσεις αλλά και αξέχαστες εμπειρίες.

Όσοι θέλουν να δουν το αυτοκίνητο από κοντά, μπορούν να επισκεφθούν το stand της ομάδας, στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.