Skip to main content

Ζέρβας: Το νερό καθυστέρησε δύο μέρες από άγνοια των ιθυνόντων

«Δεν γνώριζαν ότι όταν επαναφέρεις τους αγωγούς στο δίκτυο, το πρώτο νερό που μεταφέρει ύλη και λάσπη, δεν το διοχετεύεις στο δίκτυο, αλλά το πετάς»

Την ανησυχία του για την ανεπάρκεια όσων διαχειρίζονται τα θέματα του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και την ικανότητά τους όσον αφορά στην αντιμετώπιση νέων προβλημάτων υδροδότησης που ενδεχομένως να προκύψουν, εξέφρασε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, το πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, δεν είχε να κάνει, πρωτίστως, με το γεγονός ότι συνέβη ένα ατύχημα, καθώς βλάβες μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, ή με την ηλικία του δικτύου. Αντιθέτως, έχει να κάνει με την επάρκεια αυτών που διαχειρίστηκαν την κατάσταση. «Το δίκτυο ύδρευσης του Λονδίνου είναι 2.000 χιλιομέτρων και ηλικίας 150 ετών, ενώ και το δίκτυο του Παρισιού έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αλλά από εκεί και πέρα, το να έχουμε μια πόλη επί έξι μέρες ουσιαστικά χωρίς νερό, έχει να κάνει από την μια πλευρά με την ολιγωρία και την ανεπάρκεια και την άλλη πλευρά με την ανειλικρίνεια», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Για κάποιους, το να μην υπάρχει νερό για έξι μέρες έξι δεν είναι και μεγάλο θέμα, όπως και το γεγονός ότι δεν δούλευαν τα μικροβιολογικά εργαστήρια και ότι κλείσανε τα σχολεία νωρίτερα».

Όπως εξήγησε, το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης υδροδοτείται μόλις κατά 25% από τον αγωγό της Αραβησσού, κατά 70% από τον Αλιάκμονα και εν συνεχεία από κάποιες άλλες μικρότερες πηγές. «Ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το πρόβλημα τεχνικά θα είχε λυθεί από την Παρασκευή. Ωστόσο, δεν γνώριζαν οι ιθύνοντες ότι όταν επαναφέρεις τους αγωγούς στο δίκτυο, το πρώτο νερό το οποίο μεταφέρει την ύλη και τη λάσπη, δεν το διοχετεύεις στο δίκτυο, το διοχετεύεις στο Αλιάκμονα. Εν ολίγοις το πετάς. Άρα οι άλλες 2-3 μέρες που επιβαρύνθηκε το δίκτυο μαζί με όλη αυτή τη βρωμιά στην οποία είχα αναφερθεί, ήταν ακριβώς γι' αυτό το απλό πράγμα», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να ταλαιπωρηθούν οι κάτοικοι της πόλης, αλλά, όπως υπογράμμισε, να... κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΥΑΘ. «Το σύνθημα της ΕΥΑΘ ήταν να πίνουμε όλοι νερό από τη βρύση. Τώρα όλοι θα πίνουμε νερό από τα μπουκάλια και από τους προμηθευτές. Μπορεί να σώσατε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αλλά ουσιαστικά όλοι καλούνται πλέον να πίνουν νερό εμφιαλωμένο. Όλη αυτή η διαδικασία με κάνει πραγματικά απαισιόδοξο ως προς την επάρκεια αυτών των ανθρώπων σε μια επόμενη κρίση, σε ένα πρόβλημα που θα προκύψει στο μέλλον, ίσως ακόμα σοβαρότερο», σημείωσε.

Επαναπροσδιορισμός του Μαραθώνιου

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε επίσης στον Μαραθώνιο που διεξήχθη χθες στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ελκυστικό» γεγονός που φέρνει «προστιθέμενη αξία» στην πόλη, υπογράμμισε ωστόσο ότι από ένα σημείο και μετά είναι «επιβαρυντικό» για την πόλη και για το Δήμο Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του τρόπου διεξαγωγής του. «Δεν λέω να καταργηθεί αλλά με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος ο λαϊκότερος και μαζικότερος αγώνας είναι αυτός των 5 km, και κάποιοι αποφάσισαν η χάραξη αυτή να παραμείνει μέσα στο κομμάτι του αστικού ιστού, να ξεκινά από το δημαρχείο μας να περιδιαβαίνει όλη την Τσιμισκή, την Πολυτεχνείου και την Λεωφόρο Νίκης και μάλιστα να ξεκινάει 12:30 το μεσημέρι, ήταν ακριβώς ό,τι έπρεπε για να δημιουργήσει ένα έμφραγμα στην πόλη. Θα πρέπει να σκεφτούμε ούτως ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι από αυτή τη διοργάνωση και να μη λέει ο δήμαρχος ότι τελικά δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο και ποιος δεν έχει δίκιο. Όταν τελειώνει αυτή η λαμπρή γιορτή, να τους έχεις όλους ευχαριστημένους ή σε κάθε περίπτωση να έχει τους ελάχιστους δυνατούς δυσαρεστημένους», ανέφερε.