Skip to main content

Ζέρβας: Τι θα κάνουμε με την πλατεία Ελευθερίας - Τα επόμενα βήματα

Στους σχεδιασμούς της διοίκησης για την πλατεία Ελευθερίας αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τη θέση της διοίκησης για το μέλλον της πλατείας Ελευθερίας ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» Γιώργου Ορφανού, ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση για πισωγυρίσματα.

«Κανένα πισωγύρισμα, καμία διαφορετική τοποθέτηση», τόνισε ο κ. Ζέρβας, ξεκαθαρίζοντας ότι ποτέ ο ίδιος δεν είπε ότι δεν θα γίνει πάρκο μνήμης, ποτέ δεν είπε ότι θα επιστρέψουν ισόβια τα αυτοκίνητα. «Θέλω η πλατεία Ελευθερίας να έχει μια ολιστική αντιμετώπιση, υπόγειο πάρκινγκ, ανάδειξη των όποιων αρχαιοτήτων και ισόγειο πάρκο μνήμης», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως ανέφερε, απαντώντας στον κ. Ορφανό, «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τελειώνουμε με τον συγκεκριμένο εργολάβο, ο οποίος αν είχε ολοκληρώσει το έργο, θα είχαμε αυτή τη στιγμή μια πλατεία, ίσως και την εικόνα των αρχαιοτήτων και θα είχαμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα».

«Από τη στιγμή που ο εργολάβος παρέδωσε το «κατασκευαστικό πνεύμα», εμείς προσπαθούμε να τον κηρύξουμε έκπτωτο, προσπαθούμε να κάνουμε έναν συνοπτικό διαγωνισμό για να ολοκληρωθεί η αρχαιολογική ανασκαφή και να δούμε το επίπεδο των αρχαιοτήτων. Μετά να δούμε μια μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ενός υπόγειου πάρκινγκ και εφόσον υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον και αυτή η προοπτική, να προχωρήσουμε σε ένα υπόγειο πάρκινγκ με τη διαμόρφωση στο ισόγειο, μιας πλατείας», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Στόχος, όπως σημείωσε, «είναι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία να φύγουν οι λαμαρίνες». «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν δήμαρχο να υπάρχουν λαμαρίνες. Αυτό πώς θα το κάνουμε; Αν μπορέσουμε και ολοκληρώσουμε την αρχαιολογική ανασκαφή με αυτόν τον διαγωνισμό που θα κάνουμε. Και από κει και μετά να έχουμε είτε το υπόγειο πάρκινγκ και την πλατεία είτε μόνο την πλατεία».

«Αυτό λέγαμε πάντα, αυτό λέμε και σήμερα, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Όσοι θεωρούν ότι υπάρχουν μαγικές ράβδοι, πιστέψτε με δεν υπάρχει», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Αυτοί ήταν οι στόχοι μας πάντα, έχουμε έκπτωτο τον εργολάβο και έχουμε τη δυνατότητα να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό ώστε να δούμε τη σημαντικότητα των αρχαιοτήτων, έχοντας κάνει και προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού. Αν δεν έχουμε την ολοκληρωμένη αρχαιολογική ανασκαφή δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Έπειτα σε μια επιλογή με μια σύμβαση παραχώρησης μέσω ΣΔΙΤ που προφανώς δεν είναι εύκολη διαδικασία, θα πάμε στη συνέχεια».

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θέλει η διοίκηση να ταλαιπωρηθεί η γειτονιά με λαμαρίνες και ανοιχτά σκάμματα.

Την ικανοποίησή του για την παρουσίαση των σχεδίων της διοίκησης εξέφρασε στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ορφανός. «Εκείνο που μπορώ να σας πω για 14 μήνες διοίκησης δεν πήγατε καλά, φροντίστε να πάτε όμως για το καλό της πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά.