Skip to main content

Ζημίες στην Ελγέκα από τα ακίνητα στη Ρουμανία

Η μειωμένη αποτίμηση των ακινήτων που διατηρεί στη Ρουμανία, ήταν το κυρίαρχο αίτιο για την καταγραφή καθαρών ενοποιημένων ζημιών, συνολικού ύψους 6,67 εκατ. ευρώ, που παρουσίασε για το 2009 η Ελγέκα
Η μειωμένη αποτίμηση των ακινήτων που διατηρεί στη Ρουμανία, ήταν το κυρίαρχο αίτιο για την καταγραφή καθαρών ενοποιημένων ζημιών, συνολικού ύψους 6,67 εκατ. ευρώ, που παρουσίασε για το 2009 η Ελγέκα ΑΕ, έναντι των κερδών της τάξεως 8,44 εκατ. ευρώ του 2008.

Η βορειοελλαδική εισηγμένη εταιρία κατέχει μετοχικές συμμετοχές σε δύο εταιρικά σχήματα με έδρα στη Ρουμανία, τα οποία διατηρούν, με τη σειρά τους, αξιοσημείωτη ακίνητη περιουσία που έχει αποκτηθεί πριν από αρκετά χρόνια και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, το 2009 η αγορά ακινήτων της Ρουμανίας, όπως και το σύνολο της τοπικής οικονομίας, υποχώρησε σημαντικά, με συνέπεια η αποτίμηση στην εύλογη αξία των συγκεκριμένων ακινήτων να είναι αυτή τη στιγμή σημαντικά χαμηλότερη, σε σύγκριση με το 2008.

Στο καθαρά λειτουργικό επίπεδο, η εταιρία διατήρησε πέρυσι μία σχεδόν παρόμοια εικόνα, σε σχέση με το 2008, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώθηκε ελαφρά κι ο ενοποιημένος δανεισμός. Πιο συγκεκριμένα ο ενοποιημένος τζίρος παρέμεινε στα 317 εκατ. ευρώ, παρόμοιος δηλαδή με πρόπερσι, ενώ αντίστοιχα και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων έφτασαν τα 7,89 εκατ. ευρώ, από 8,53 εκατ. ευρώ το 2008.

Θετική συνεισφορά στη διαμόρφωση του κύκλου εργασιών του ομίλου στην περσινή χρήση είχε η αύξηση πωλήσεων της μητρικής «Ελγέκα», καθώς και της θυγατρικής «Sambrook Φαρμακευτική». Από την άλλη επιβραδυντικά στη διεύρυνση του τζίρου λειτούργησε κυρίως η μείωση του κύκλου εργασιών της θυγατρικής, «Βιοτρός», λόγω της μεγάλης πτώσης (διεθνώς) στη ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων και συνεπώς και στις τιμές πώλησής τους. Ανασταλτικός παράγοντας ήταν επίσης και η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της θυγατρικής, «Medihelm Φαρμακαποθήκη», λόγω της πτώσης της εξαγωγικής της δραστηριότητας και του εξορθολογισμού της γκάμας των προϊόντων, που εμπορεύεται.

Στον επενδυτικό τομέα η εταιρία έχει βάλει πωλητήριο σε 2 ακίνητα της στο Καλοχώρι (στις παλαιές εγκαταστάσεις της «Ελγέκα» και της θυγατρικής «Διακίνηση») της Θεσσαλονίκης. Στα Βαλκάνια, εξάλλου, η θυγατρική, «Ελγέκα-Ferfelis» ανέλαβε, στη Ρουμανία, από την εταιρία Perfetti van Melle τη διανομή των Mentos και Chupa Chups.