Skip to main content

Ζυμώσεις για την κατάργηση του ασυμβίβαστου για τους περιφερειάρχες

Το ασυμβίβαστο, όταν είχε θεσπιστεί με τον «Καλλικράτη», είχε προκαλέσει συζητήσεις, καθώς ανάλογοι περιορισμοί δεν υπήρχαν για τους δημάρχους.

Το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων του νομοσχεδίου “Κλεισθένης 1” το οποίο προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση αφορά κυρίως την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με το οποίο θα εκλέγονται τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ωστόσο, στην πορεία προς τη Βουλή είναι βέβαιο πως στο νομοσχέδιο θα προστεθούν και κάποιες άλλες, δευτερεύουσες διατάξεις οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες ομάδες αιρετών. Μια απ’ αυτές έχει να κάνει με το ασυμβίβαστο το οποίο ισχύει για τους εκλεγμένους περιφερειάρχες. Σύμφωνα με αυτό, οι περιφερειάρχες απαγορεύεται να είναι υποψήφιοι για το εθνικό κοινοβούλιο, έως το πέρας της θητείας τους, ακόμη και εάν παραιτηθούν στο ενδιάμεσο. Δηλαδή, όσοι θα εκλεγούν το 2019 δεν θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για βουλευτές ως τουλάχιστον το 2023 (εάν η θητεία του μειωθεί στα τέσσερα χρόνια, από πέντε που είναι σήμερα).

Το ασυμβίβαστο, όταν είχε θεσπιστεί με τον “Καλλικράτη” είχε προκαλέσει συζητήσεις καθώς ανάλογοι περιορισμοί δεν υπήρχαν για τους δημάρχους. Ο τότε νομοθέτης, Γιάννης Ραγκούσης είχε κατηγορηθεί ότι με τη διάταξη αυτή επιχειρούσε να κλείσει το δρόμο στους 13 περιφερειάρχες για να μεταπηδήσουν στη συνέχεια στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο, γύρω από αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει μεταφερθεί στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αίτημα περί κατάργησης αυτού του ασυμβίβαστου για τους περιφερειάρχες. Μάλιστα, ζητήθηκε, αυτό να περιληφθεί ως ειδική διάταξη στον υπό κατάθεση «Κλεισθένη 1».

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, το αίτημα προωθείται κυρίως από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αλλά αφορά, βέβαια, και τους υπόλοιπους 12 περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το θέμα αυτό, δηλαδή η ύπαρξη του ασυμβίβαστου είχε χρησιμοποιηθεί από τους αντιπάλους του κ. Τζιτζικώστα όταν ο τελευταίος διεκδίκησε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.