Skip to main content

Ζιπέ: Όχι στη μετωπική αντιπαράθεση σε μια κυβέρνηση του Μακρόν

«Θα έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι η Γαλλία θα πετύχει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται», δήλωσε ο κεντροδεξιός δήμαρχος του Μπορντό

O κεντροδεξιός δήμαρχος του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι της λογικής μιας «συστηματικής παρακώλυσης (του νομοθετικού έργου) και μιας μετωπικής αντιπαράθεσης» με μια κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στην περίπτωση που το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (LR) και το κεντροδεξιό κόμμα «Ένωση Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων» (UDI) δεν συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

«Ορισμένοι αναφέρουν το σενάριο μιας απόλυτης πλειοψηφίας (της συμμαχίας LR-UDI) που θα οδηγούσε σε μια κατάσταση συγκατοίκησης. Στην περίπτωση που αυτό δεν συνέβαινε, θα έπρεπε ο καθένας εξ ημών να αναλάβει τις ευθύνες του. Από την πλευρά μου δεν έχω τη νοοτροπία μιας συστηματικής παρακώλυσης και μιας μετωπικής αντιπαράθεσης» με μια κυβέρνηση με προεδρική πλειοψηφία, δήλωσε ο δήμαρχος του Μπορντό σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Θα έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι η Γαλλία θα πετύχει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται (…) Πρέπει να προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον πριν από κάθε άλλο υπολογισμό» επισήμανε.

Όμως «οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν» στις εκλογές όπου «η προσφορά είναι εν αφθονία» προσέθεσε ο Ζιπέ, ο οποίος δεν θέλησε προς το παρόν να πάρει θέση σχετικά με το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας κυβέρνησης συνασπισμού όπως στη Γερμανία.

Εντούτοις, ο υποψήφιος για το χρίσμα της κεντροδεξιάς έκρινε «δικαιολογημένο, και θα έλεγα ακόμα και αναγκαίο, οι Ρεπουμπλικάνοι και το UDI να παρουσιάσουν υποψήφιους (στις βουλευτικές εκλογές) στη βάση μιας πλατφόρμας που θα αποτυπώνει επακριβώς τις ποικίλες ευαισθησίες της μεγάλης οικογένειας της δεξιάς και του κέντρου».

Ερωτηθείς σχετικά με τη φήμη που αναφέρει το όνομα ενός εκ των στενών του συνεργατών, του Εντουάρ Φιλίπ, για την θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Μακρόν, ο Αλέν Ζιπέ απάντησε ότι ο δήμαρχος της Χάβρης «είναι αρκετά μεγάλο παιδί για να αποφασίσει ο ίδιος», εγκωμιάζοντας την ίδια στιγμή «έναν άνδρα υψηλής ποιότητας για τον οποίο αισθάνομαι μεγάλη εκτίμηση και φιλία».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ίδιος στην κυβέρνηση Μακρόν, το επιφανές στέλεχος της γαλλικής κεντροδεξιάς Αλάν Ζιπέ επιβεβαίωσε ότι δεν «έχει την πρόθεση να συμμετάσχει εκ νέου στην εθνική πολιτική σκηνή και να ξανακατέβει στην αρένα».