Skip to main content

Ζητήσαμε 1 δισ. αλλά οι αγορές μας έδωσαν 390 εκατ.

Ήταν λάθος μέρα; Ήταν κακή η συγκυρία; Μήπως το γεγονός ότι «βγήκε» και η Ιταλία να ζητήσει δανεικά, έπαιξε το ρόλο του; Τι πραγματικά συνέβη χθες με τον συμπληρωματικό δανεισμό στον οποίο προχώρησε ο
Ήταν λάθος μέρα; Ήταν κακή η συγκυρία; Μήπως το γεγονός ότι «βγήκε» και η Ιταλία να ζητήσει δανεικά, έπαιξε το ρόλο του; Ότι από όλα αυτά κι αν ισχύει, η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό δημόσιο από χθες το απόγευμα μετράει μια ακόμη «ήττα», στο μέτωπο του δανεισμού.

Γιατί μπορεί από τον ΟΔΔΗΧ να προβλήθηκε ο συμπληρωματικός δανεισμός κατά 390 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε χθες, αλλά δεν τονίσθηκε το γεγονός ότι η αρχική αναζήτηση ήταν για 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι αγορές μας έδωσαν πολύ λιγότερα - ούτε καν τα μισά - από όσα τις ζητήσαμε. Κι όλα αυτά, ενώ, μέχρι τέλος Μαΐου θα πρέπει να δανειστούμε 12 δισ. ευρώ επιπλέον. Απλώς, με τα χθεσινά 390 εκατ. ευρώ, καλύψαμε την τελευταία «τρύπα» δανεισμού τον Απρίλιο. Αφού βεβαίως συνυπολογισθεί μια έκδοση εντόκων γραμματίων, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13 Απριλίου (εξάμηνη) και μια ακόμη στις 20 Απριλίου (τρίμηνη). Λόγω της μικρής τους διάρκειας, όμως, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, καθώς εκτιμάται ότι θα καλυφθούν πολύ εύκολα.