Skip to main content

Σοκάρει η ιστορία πίσω από την εγκατάλειψη των 2 παιδιών στην εκκλησία

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε στην 25χρονη συνολική ποινή φυλάκισης 24 μηνών με τριετή αναστολή.

Μία τραγική ιστορία, αποκαλυπτική και της ολιγωρίας της πολιτείας και των αρχών ήρθε στο φως με την υπόθεση της εγκατάλειψης από 25χρονη υπήκοο Σερβίας των δύο μικρών παιδιών της αδελφής της έξω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην Καλαμαριά, χθες το μεσημέρι.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχη την 25χρονη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο κατά συρροή και της επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 24 μηνών με τριετή αναστολή.

Η 25χρονη που αφέθηκε ελεύθερη κατά την απολογία της στο δικαστήριο υποστήριξε ότι προσπαθεί εδώ και ημέρες χωρίς αποτέλεσμα να εξασφαλίσει στέγη και φροντίδα σε κάποια υπηρεσία πρόνοιας για τα δύο παιδιά της ετεροθαλούς αδερφής της, ένα αγόρι 3,5 ετών και ένα κορίτσι 1,5 χρονών.  

Όπως είπε, μετά την φυλάκιση της αδερφής της στις 19 Μαρτίου, η 25χρονη, η οποία είναι ιερόδουλη και κατοικεί στις Σέρρες ζήτησε από μία θεία τους να έρθει από τη Σερβία για να προσέχει τα παιδιά επειδή η ίδια εργαζόταν. Πριν από λίγες ημέρες η 25χρονη φέρεται να επικοινώνησε με το Χαμόγελο του Παιδιού, καθώς η θεία της έπρεπε να επιστρέψει στη Σερβία και τα παιδιά θα έμεναν και πάλι χωρίς φροντίδα.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, της είπαν ότι επειδή τα παιδιά δεν είχαν πιστοποιητικά έπρεπε να απευθυνθεί στην αστυνομία. «Δεν είχα τη δυνατότητα να τα κρατήσω μόνη μου. Για την αναγνώριση των παιδιών ήθελαν πολλές διαδικασίες και εγώ δεν είχα λεφτά να διαθέσω», ανέφερε η κατηγορουμένη στο δικαστήριο.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Μενεμένης, όπου πήγε διαπιστώθηκε ότι το αγόρι δεν είχε ληξιαρχική πράξη γέννησης, ενώ το κορίτσι είχε ψευδή στοιχεία και την παρέπεμψαν στον Εισαγγελέα Ανηλίκων. Η 25χρονη είπε ότι χθες το πρωί επισκέφθηκε το αρμόδιο γραφείο. «Μου είπαν ότι ο εισαγγελέας θα λέιπει για 10 μέρες και να κάνω αίτηση. Είπα ότι δεν μπορώ να τα ζήσω. Δεν μπορούσα να αφήσω τη δουλειά μου γιατί δεν θα είχαμε να φάμε», απολογήθηκε εξηγώντας γιατί  άφησε τα παιδιά έξω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

«Κάθε μέρα επικοινωνούσα με την αδελφή μου. Μου είπε να μην τα δώσω σε ίδρυμα γιατί μετά δεν θα μπορούσε να τα ξαναδεί. Θα ήταν αλλιώς να ήταν τα παιδιά με χσρτιά. Εκείνη την ώρα δεν ήξερα τι να κάνω. Είδα τον παπά να έρχεται και τα άφησα. Δεν έφυγα, ήμουν στη γωνία και περίμενα. Ήταν λάθος», ανέφερε στο δικαστήριο.

Η Εισαγγελέας της έδρας απέδωσε τους ισχυρισμούς της 25χρονης σχετικά με την προσπάθειά της να λάβει κοινωνική μέριμνα σε υπερασπιστική τακτική και πρότεινε την ενοχή της, καθώς έκρινε ότι με πρόθεση άφησε αβοήθητα τα παιδιά. «Αν αναζητούσε εισαγγελέα θα έβρισκε. Είχε λάβει την απόφασηνα εγκαταλείψει τα παιδιά που ήταν εκτεθειμένα σε κίνδυνο. Θα μπορούσε να τα πάρει ο καθένας», επισήμανε κατά την αγόρευσή της. 

Η 32χρονη μητέρα των δύο παιδιών κρατείται στις φυλακές Θήβας καθώς παραβίασε περιοριστικούς όρους, αφού είχε συλληφθεί για κλοπή. Ο πατέρας, επίσης Σέρβος, κρατείται στις φυλακές Διαβατών και αυτός για κλοπές. Σύμφωνα με την 25χρονη, το ζευγάρι έχει και μεγαλύτερο παιδί, το οποίο επίσης είχαν εγκαταλείψει παλαιότερα στην θεία τους, η οποία πέτυχε μέσω της πρεσβείας της Σερβίας να το στείλει σε συγγενικά της πρόσωπα στη χώρα της.

Τα δύο ανήλικα μεταφέρθηκαν χθες στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» και είναι καλά στην υγεία τους. Πλέον, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες ενέργειες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ώστε να βρεθεί υπηρεσία πρόνοιας για τη φιλοξενία των δύο παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά θα μεταφερθούν αύριο σε χώρο φιλοξενίας του Χαμόγελου του Παιδιού.