Skip to main content

Καίγεται για διαπίστωση προόδου από το σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση

Η Αθήνα, με όπλο τα θετικά στοιχεία της Eurostat, δηλώνει αισιόδοξη ότι θα μπορούσε σε μια από τις δύο συνεδριάσεις να επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία.

Το λένε και οι Βρυξέλλες, πλέον, σχεδόν επίσημα: Στο Eurogroup, σήμερα, στο Άμστερνταμ, δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα και το τέλος της αξιολόγησης και αν αργήσει να ξεκινήσει ο τελικός κύκλος της διαπραγμάτευσης, μπορεί να μην προλάβουν να συγκαλέσουν το έκτακτο Eurogroup ούτε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αυτό το καταλαβαίνει και η Αθήνα, πλέον, που, με όπλο τα χθεσινά θετικά στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλώνει αισιόδοξη ότι θα μπορούσε τουλάχιστον σε μια από τις δύο συνεδριάσεις να επιτευχθεί μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Πολύωρη σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, γι' αυτό το ζήτημα και με την εντολή σαφή: Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, για  να υπάρξει μια απτή απόδειξη ότι "τα πράγματα προχωράνε".

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, όπως μετέφερε αρμόδια πηγή στη Voria.gr, «η ελληνική πλευρά επέμενε, για παράδειγμα, σε μια περίοδο προσαρμογής στα κόκκινα δάνεια 3 ετών, όταν η άλλη δεν έδινε ούτε ...μέρα. Πρότειναν τον έναν χρόνο, «σπαστά», η τρόικα έδειξε να το σκέφτεται και η ελληνική πλευρά έπεσε στα 2,5 χρόνια. Κάπου εκεί σταμάτησε και η συζήτηση». Αυτά συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Hilton, όπου η διαπραγμάτευση χθες διήρκεσε έξι ώρες, βρέθηκαν πολλά κοινά σημεία ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα το αφορολόγητο κσι κυρίως ένα μεγάλο κενό: αυτό που αφορά στο "προληπτικό" πρόγραμμα 3,5 δισ ευρώ.