Skip to main content

Ζητούνται επειγόντως ιδέες περικοπών

Επιστολή σε έξι εκατ. δημόσιους υπαλλήλους απέστειλε κυβέρνηση της Βρετανίας ζητώντας ιδέες για την εξοικονόμηση χρημάτων και την αντιμετώπιση του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Επιστολή σε έξι εκατ. δημόσιους υπαλλήλους απέστειλαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ζητώντας ιδέες για την εξοικονόμηση χρημάτων και την αντιμετώπιση του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο έκτακτος προϋπολογισμός που κατέθεσε αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προβλέπει περικοπές 25% στις δαπάνες όλων των υπουργείων εκτός από αυτό της υγείας και της διεθνούς ανάπτυξης, με στόχο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός έως το 2015 – τη στιγμή που το έλλειμμα φέτος υπολογίζεται στο 11% του ΑΕΠ.

«Θέλουμε να μας βοηθήσετε να βρούμε τους τρόπους για να εξοικονομήσουμε χρήματα, ώστε να προχωρήσουμε σε περικοπές των δημόσιων δαπανών που είναι δίκαιες και υπεύθυνες», αναφέρει η επιστολή.

«Εργάζεστε στην πρώτη γραμμή των δημόσιων υπηρεσιών. Γνωρίζετε πού πάνε καλά τα πράγματα, πού είναι οι σπατάλες και πού μπορούμε να ξανασκεφτούμε τα πράγματα, ώστε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερα χρήματα», επισημαίνεται.

Το Unison, το μεγαλύτερο συνδικάτο του δημόσιου τομέα στη Βρετανία, υποστηρίζει ότι τα μέλη του θα συνεργαστούν στη μείωση της σπατάλης, αλλά προειδοποίησε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών θα πληγεί.

«Ο πρωθυπουργός παραπλανά τη χώρα με το να λέει ότι μπορεί κανείς να εξοικονομήσει το 25% των προϋπολογισμών μόνο με τη μείωση της «σπατάλης»… υπάρχει πολύ λίγο λίπος που μπορεί να κοπεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του σωματείου Ντέιβ Πρέντις.