Skip to main content

«Zoran do you know Prespes?» - Το σποτ του Τσίπρα για τη συμφωνία

Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του το «σκοπιανό», καθώς προφανώς στην κυβέρνηση έχουν διαπιστώσει τη μεγάλη φθορά που υφίστανται από τη συμφωνία.

Καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η νέα ανάρτηση και ανακοίνωση, προσωπικά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία υπερασπίζεται τη «συμφωνία των Πρεσπών». Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του το «σκοπιανό», καθώς προφανώς στην κυβέρνηση έχουν διαπιστώσει τη μεγάλη φθορά που υφίστανται από τη συμφωνία.

Έτσι και στην επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού, όπως και στη σελίδα του πρωθυπουργού στο Facebook αναρτήθηκε συγκεκριμένο κείμενο, αλλά και βίντεο του πρωθυπουργού να μιλά στα αγγλικά και να χαρακτηρίζει τη «συμφωνία των Πρεσπών» «μια μεγάλη διπλωματική νίκη και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία», καταλήγοντας (το βίντεο) με τη γνωστή φράση: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».



Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας και πώς δικαιολογεί τη «συμφωνία των Πρεσπών»:

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Τώρα αν πείθει ο κ. Τσίπρας με αυτή την ανάρτηση και όσα αναφέρει στο κείμενο της ιστοσελίδας της κυβέρνησης δεν το ξέρουμε, πάντως είναι εμφανές ότι μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η επικοινωνιακή επίθεση για να πεισθούν ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ότι τελικά η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή...