Skip to main content

Ζορπίδης: Πολύ δύσκολο θα είναι το 2017 για τους επαγγελματίες

Εκτιμάται ότι φέτος οι διαγραφές μελών του ΕΕΘ ήταν κατά 30% περισσότερες από τις εγγραφές. Μεγάλο πρόβλημα το φορολογικό.

Περίπου 30% περισσότερες ήταν οι διαγραφές από τις εγγραφές μελών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το 2016, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης σε συνάντηση με δημοσιογράφους, προβλέποντας ότι το 2017, θα είναι ένας πολύ δύσκολος χρόνος, με μεγάλα φορολογικά βάρη για τους επαγγελματίες και " δυστυχώς, στην Ελλάδα, όταν μπαίνουν φόροι, δεν βγαίνουν".

Ο κ. Ζορπίδης, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια στο τιμόνι του ΕΕΘ αναφέρθηκε στις δράσεις που Επιμελητηρίου το 2016 και μάλιστα είπε πως μετά από επαφές με τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, η αρμόδια επιτροπή που Επιμελητηρίου είναι έτοιμη να παίξει ρόλο μεσολαβητικό για τα μέλη της που έχουν προβλήματα με δάνεια που... κοκκίνισαν.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ είπε ότι δυστυχώς πολιτικοί και δήμαρχοι "κάνουν τα παιχνίδια τους και δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα της αγοράς", επιβάλλοντας σε μία κακή συγκυρία βαριά μέτρα αλλά και πολύ υψηλά πρόστιμα για μικρές παραβάσεις.

"Λένε ότι οι μικρομεσαίοι είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, αλλά δεν κάνουν το παραμικρό για να μας βοηθήσουν", τόνισε.

Συνέδεσε τα προβλήματα των επαγγελματιών με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι "ζούμε σε μία ωραία πόλη, αλλά ζούμε και υπό τον εκβιασμό του ΟΑΣΘ, με το Μετρό να μας ταλανίζει, ενώ οι προθέσεις των αρμοδίων που είχαν μπει σε Μνημόνιο συνεργασίας των φορέων με την Αττικό Μετρό, ποτέ δεν μεταφράστηκαν ούτε καν σε ελάφρυνση των υποχρεώσεων των επαγγελματιών που χρόνια πλήττονται. Το χειρότερο όμως όλων είναι", πρόσθεσε, " ότι δεν καθόμαστε όλοι οι φορείς μαζί να λύσουμε τα προβλήματα του νομού", κάτι που ο πρόεδρος του ΕΕΘ απέδωσε σε προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες.

Ο κ. Ζορπίδης έκανε αναφορά και στην τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι "είμαστε η μοναδική πόλη που δεν έχουμε έναν Οργανισμό Τουρισμό που να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και να αναλαμβάνει να συντονίζει όλους τους φορείς. Δεν υπάρχει ένας σωστός χάρτης της πόλης, όχι διαφημιστικός, με τον οποίο να μπορούμε να πάμε στις εκθέσεις του εξωτερικού".

Όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία του πρωθυπουργικού γραφείου είπε ότι κατά τη γνώμη του δεν έπρεπε να γίνει. "Ο πρωθυπουργός δεν χρειαζόταν ιδιαίτερο γραφείο για να έρχεται στη Θεσσαλονίκη και να έχει επαφές με τους φορείς". Μάλιστα πρότεινε τα χρήματα που δίνονται για το προσωπικό του Γραφείου, να δοθούν στους συνταξιούχους και αντί 16 αστυνομικοί να διατίθενται για πρόσθετη φρούρηση του υπ. Μακεδονίας- Θράκης, όπου και το πρωθυπουργικό γραφείο, να βγούνε για το κυνήγι του παρεμπορίου που οργιάζει στην πόλη. 

Ο κ. Ζορπίδης μίλησε για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύμβουλος του Επαγγελματία, με τις ασφαλιστικές, φορολογικές και νομικές συμβουλές που παρέχονται, για τις καμπάνιες προβολής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κλάδοι μελών του, όπως οι ασφαλιστές, οι περιπτεριούχοι, οι τουριστικοί επαγγελματίες, ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου να διερευνήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης των μικρομεσαίων μέσω Κοινοτικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ημερίδα της ερχόμενης Κυριακής, όπου την πολιτική της ΕΕ για τους μικρομεσαίους θα παρουσιάσουν οι Ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Κώστας Χρυσόγονος.

Τέλος, αναφορά έγινε και στις κοινωνικές δράσεις του ΕΕΘ που θα ενεργοποιήσει ξανά, εν όψει Χριστουγέννων, το ειδικό πρόγραμμα "Στηρίζω", που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση επαγγελματιών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω της κρίσης και στους οποίους θα χορηγηθεί το ποσό των 200 ευρώ αποκλειστικά για την αγορά τροφίμων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε την καλή οικονομική διαχείριση του ΕΕΘ που σήμερα και παρά το κούρεμα του PSI, έχει στο Ταμείο του 5 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας περίπου 500.000 ευρώ κάθε χρόνο στα αποθεματικά του.