Skip to main content

20 χρόνια ΠΥΞΙΔΑ: Πάνω από 2.300 άτομα δέχτηκαν συμβουλευτική βοήθεια

Σήμερα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια λειτουργίας της ΠΥΞΙΔΑΣ. Στο διάστημα αυτό οργανώθηκαν εκατοντάδες παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν 212.760 άτομα

«20 χρόνια ΠΥΞΙΔΑ! 20 χρόνια αγώνων και αγωνίας κατά των εξαρτήσεων! 20 χρόνια δράσεων υπέρ της πρόληψης! 20 χρόνια προσφοράς στη ζωή, στη νεολαία, στην κοινωνία! 20 χρόνια εμπειρίας χρήσιμα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων που την περίοδο της κρίσης αυξήθηκαν. Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή...»: Σε αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΥΞΙΔΑΣ και δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης συμπύκνωσε το έργο του κέντρου από το 1998, οπότε και ιδρύθηκε.

Αναφερόμενος στην ιστορία της ΠΥΞΙΔΑΣ έκανε λόγο για ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα. «Πήραμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε τον αγώνα κατά των ναρκωτικών πριν 20 χρόνια. Μεγαλώσαμε!» σημείωσε. Όπως είπε το θέμα της πρόληψης και η παροχή υψηλών υπηρεσιών αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα για το δήμο. «Είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας να δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφαλές και υποστηρικτικό για τα νέα παιδιά. Αυτού του είδους οι δομές μπορούν να φέρνουν αποτελεσματικό έργο μόνο αν ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση και πιστεύει και μπορεί και υποστηρίζει τις υπηρεσίες που φροντίζουν τη σωματική και την ψυχική υγεία» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη η ανταπόκριση των κατοίκων τα 20 χρόνια λειτουργίας της ΠΥΞΙΔΑΣ είναι ιδιαίτερα θερμή. «Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας στην κοινότητα, να δημιουργήσουμε πυρήνες και δίκτυα πρόληψης» σχολίασε.

«Η κοινωνική πολιτική είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Το προλαβάνειν είναι οικονομικότερο από το θεραπεύειν. Η πρόληψη είναι η επιλεγμένη στρατηγική για τη δημόσια υγεία, ο μόνος τροπός για ενημερωμένους και υπεύθυνους πολίτες» είπε ο πρόεδρος του κέντρου.

Όπως παρουσιάστηκε, κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας της ΠΥΞΙΔΑΣ διοργανώθηκαν εκατοντάδες παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν 212.760 άτομα. Συγκεκριμένα: 22.000 γονείς συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης για την οικογένεια, 9.900 εκπαιδευτικοί και 42.710 μαθητές σε σχολικά προγράμματα, βιωματικά σεμινάρια και ενδοσχολικές επιμορφώσεις. Επίσης, περισσότερα από 44.000 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα στην κοινότητα όπως ομάδες προσωπικής ανάπτυξης εφήβων, δημιουργικές δραστηριότητες για νέους, βιωματικά σεμινάρια, ομάδες διακοπής καπνίσματος, ενημερωτικές εκδηλώσεις για το θέμα των εξαρτήσεων στο στρατό, ομάδες εθελοντών.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη αυτά τα 20 χρόνια περισσότερα από 2.300 άτομα δέχτηκαν συμβουλευτική βοήθεια. Παράλληλα, διοργανώθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης, ιντερνετ, εκδόθηκαν εκπαιδευτικά εγχειρίδια και φυλλάδια. Σημειώνεται πως η ΠΥΞΙΔΑ εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο των 75 Κέντρων Πρόληψης.

Από την αξιολόγηση των δράσεων φαίνεται ότι η ΠΥΞΙΔΑ και το έργο της εκτιμάται θετικά τόσο σε ό,τι αφορά την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων πρόληψης και την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων, που έγινε το 2014 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής φάνηκε ότι διαχρονικά (1998-2014) παρατηρείται μείωση στο ποσοστό των εφήβων που έχουν καπνίσει έστω και μια φορά ή έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Οι μαθητές που συμμετείχαν σε προγράμματα: μέθυσαν κατά 38% λιγότερο, έκαναν χρήση κάνναβης κατά 26% λιγότερο, ενώ μειώθηκαν και εκείνοι που καπνίζουν. «Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να εργαζόμαστε μεθοδικά να κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα» κατέληξε ο κ. Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Σκουλάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, σημείωσε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε καλό στάδιο και σε ό,τι αφορά την πρόληψη και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων». «Ξεκινήσαμε σιγά σιγά. Όταν έφυγα από το υπουργείο παραδώσαμε 40 κέντρα πρόληψης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Συγχαρητήρια για το έργο της ΠΥΞΙΔΑΣ» είπε. Ο ίδιος εξιστόρησε μάλιστα μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κκ. Βαρνάβα που ότι ιδρύθηκε η ΠΥΞΙΔΑ του είχε πει: «Σήμερα υπουργέ έχτισες μια εκκλησία».

«Όσο έχω φωνή στον ΟΚΑΝΑ η συνεργασία μας με την ΠΥΞΙΔΑ και τα κέντρα πρόληψης θα συνεχιστεί. Θα ανανεώσουμε τη σύμβαση και θα εμπλέξουμε και το υπουργείο Παιδείας» σημείωσε ο Ευάγγελος Καφετζόπουλος, νευρολόγος- ψυχίατρος και πρόεδρος ΔΣ ΟΚΑΝΑ. Όπως είπε ο κ. Καφετζόπουλος είπε «η δουλειά που γίνεται είναι σημαντική στον τομέα της πρόληψης». Σημείωσε ότι πλέον κάθε νομός στη χώρα διαθέτει κέντρο πρόληψης, υπάρχει ανταπόκριση σε αιτήματα προσωπικής συμβουλευτικής και αποτέλεσμα. «Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στα είκοσι χρόνια λειτουργίας των κέντρων μέσα στις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε και ανακοίνωσε ότι ο ΟΚΑΝΑ ανοίγει δυο νέες μονάδες στην Θεσσαλονίκη.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να ικανοποιούνται τα οράματα. Το όραμά μας έγινε πραγματικότητα» σχολίασε η Μένη Μαλλιώρη, καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος ΟΚΑΝΑ. «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν εφαρμόζουμε την νομοθεσία κατά του καπνίσματος» σχολίασε και είπε ότι η Ευρώπη έναντι της Αμερικής έχει αποτύχει στο ζήτημα της κάνναβης. «Δυστυχώς οι ηγεσίες των υπουργείων δεν επενδύουν σε ζητήματα που θα έχουν αποτελέσματα άμεσα. Δεν επενδύουν εκεί που τα αποτελέσματα θα φανούν σε μια δεκαετία» τόνισε. «Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στον τζόγο» είπε αναφερόμενη στις νέες απειλές που αναδύονται. Ακολουθεί η Κύπρος. «Όσο η οικονομική κρίση επεκτείνεται ο τζόγος θριαμβεύει. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη θεματολογία μας σε νέα δεδομένα του εθισμού» τόνισε η κ. Μαλλιώρη. Είπε ότι εκτός από ναρκωτικά, αλκοόλ και καπνός εξαρτήσεις θεωρούνται το σεξ, τα ψώνια, η άσκηση, τα παιχνίδια και ο τζόγος. «Πρέπει να επενδύσουμε σε πολιτικές που στοχεύουν σε βάθος χρόνου» κατέληξε η κ. Μαλλιώρη.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της ΠΥΞΙΔΑΣ και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης σημείωσε: «20 χρόνια προσφοράς προκειμένου να θωρακιστεί η κοινωνία μας κατά των ναρκωτικών. Έχει διαπιστωθεί ότι η πρόληψη σώζει. Είναι η φθηνότερη και η καλύτερη μέθοδος να αντιμετωπίσουμε την κατάρα του εθισμού. Πρέπει να παλέψουμε για να εξαλείψουμε την μάστιγα των ναρκωτικών» σχολίασε και είπε ότι την περίοδο της κρίσης δημιουργήθηκαν σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων.

Στις δράσεις, τα προγράμματα και την επιτυχία αυτών αναφέρθηκε η Μαρία Κυριακίδου, Ψυχολόγος και αναπληρώτρια Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου ΠΥΞΙΔΑ.