Skip to main content

Σε εγρήγορση το ΣΕΠΕ για ενδεχόμενη εν κρυπτώ μεταβίβαση της Καρυπίδης

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 174 μηνύσεις τόσο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όσο και από τους εργαζόμενους.

Σε διαρκή εγρήγορση βρίσκεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να μην υπάρξει κρυπτόμενη μεταβίβαση της επιχείρησης super market «Καρυπίδης».

Αυτό γνωστοποίησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων της επιχείρησης.

Χίλιοι τετρακόσιοι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και κυρίως βλέπουν μπροστά τους απειλητικό το φάσμα της ανεργίας, επισήμανε ο βουλευτής μεταξύ αλλων στην ερώτησή του.

Σύμφωνα με την υπουργό, η πλευρά της εταιρείας υπήρξε πλήρως αναξιόπιστη καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 174 μηνύσεις τόσο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όσο και από τους εργαζόμενους και έχουν επιβληθεί πρόστιμα για κάθε παρανομία που βεβαιώνεται.  

Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, από την έρευνα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας η επιχείρηση «Καρυπίδης» οφείλει αποδοχές δεδουλευμένες από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016. Οφείλει μισθούς υπερημερίας στους εργαζόμενους που άσκησαν το δικαίωμα της επίσχεσης. Οφείλει μισθούς υπερημερίας στους εργαζόμενους που δεν άσκησαν το δικαίωμα επίσχεσης, αλλά παρείχαν την εργασία τους και ο εργοδότης δεν την έκανε αποδεκτή. Επίσης, οφείλει αποδοχές και επιδόματα αδείας. Η επιχείρηση οφείλει στον ΕΦΚΑ περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.

«Έχει καταγγελθεί από τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους ότι αυτή η επιχείρηση, σε συνεργασία με μια άλλη επιχείρηση-υποψήφιο επενδυτή, έκανε συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει μια διάδοχη κατάσταση, ουσιαστικά μια μεταβίβαση, κρυπτόμενη μεταβίβαση επιχείρησης και να αναλάβει η νεότερη επιχείρηση τους παλαιούς εργαζόμενους με χαμηλότερο κόστος.

»Εμείς ζητήσαμε τα αναγκαία στοιχεία, για να δούμε εάν υπάρχει αυτή η μεταβίβαση επιχείρησης και, όπως σας είπα, η επιχείρηση αρνήθηκε να τα προσκομίσει. Η σκόπιμη απόκρυψη αυτών των στοιχείων και των ενεργειών της επιχείρησης, που προφανώς απέβλεπε στην παρεμπόδιση της έρευνας της Υπηρεσίας σχετικά με τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, αποτελεί έκνομη πράξη και για τον λόγο αυτό η Υπηρεσία μας έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης από τις 27 Δεκεμβρίου 2016. Η υπόθεση βρίσκεται στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες διενεργούν επείγουσα έρευνα σχετικά με την υπόθεση».