Skip to main content

Αυτόνομο αυτοκίνητο της Uber σκότωσε γυναίκα στις ΗΠΑ

Η άτυχη γυναίκα καταπλακώθηκε από ένα αυτοοδηγούμενο όχημα της Uber καθώς περπατούσε στον δρόμο Tempe της Αριζόνα. Αναστέλλονται οι δοκιμές

Σε προσωρινή παύση των δοκιμών των αυτοοδηγούμενων οχημάτων της προχωρά η Uber μετά από θανατηφόρο ατύχημα με παράσυρση πεζής στην Αριζόνα.

Τα πιλοτικά προγράμματα σε Σαν Φρανσίσκο, Πίτσμπουργκ, Φοίνιξ και Τορόντο θα σταματήσουν μετά από το θανατηφόρο ατύχημα μιας γυναίκας η οποία καταπλακώθηκε από ένα αυτοοδηγούμενο όχημα της Uber καθώς περπατούσε στον δρόμο Tempe της Αριζόνα.

Η άτυχη 49χρονη Ελέιν Χέρτσμπεργκ περπατούσε σέρνοντας το ποδήλατό της έξω από τα όρια της διάβασης των πεζών σε ένα δρόμο με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας στο προάστιο Τέμπε της πόλης Φοίνιξ της Αριζόνα, το βράδυ της Κυριακής, όταν χτυπήθηκε από το αυτόνομο όχημα της Uber που έτρεχε με περίπου 65 χιλιόμετρα την ώρα, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών οι λόγοι του ατυχήματος διερευνούνται, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την αναφορά των αστυνομικών αρχών, στο αυτοκίνητο, ένα Βόλβο XC90 SUV, υπήρχε οδηγός στο τιμόνι, αλλά τον έλεγχο του οχήματος εκείνη την μοιραία στιγμή είχε αναλάβει το αυτόνομο σύστημα.

Η γυναίκα, που πιθανώς ήταν άστεγη, πέθανε στο νοσοκομείο από τα σοβαρά τραύματά της. Η επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι, όπως έδειξε η μελέτη ενός βίντεο για το συμβάν, «είναι πολύ ξεκάθαρο πως θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφευχθεί αυτή η σύγκρουση, είτε επρόκειτο για αυτόνομη οδήγηση είτε όχι, με βάση το πώς η πεζή βγήκε από τις σκιές στη μέση του δρόμου».

Η αστυνομία δεν απέκλεισε πάντως να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του 44χρονου χειριστή του οχήματος της Uber, ο οποίος δεν είχε ενεργό εμπλοκή στο ατύχημα. Η σουηδική εταιρεία Volvo ανακοίνωσε ότι το λογισμικό που έλεγχε το όχημα, δεν ήταν δικό της.

«Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια του θύματος και είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τις αρχές για την διερεύνηση των συνθηκών του περιστατικού» ανέφερε η Uber σε δήλωση της.

Ο πρώτος θάνατος με εμπλοκή αυτόνομου οχήματος είχε ανακοινωθεί από την Tesla το 2016, με θύμα έναν 40χρονο οδηγό που είχε παραδώσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου στο αυτόνομο σύστημα και το όχημα είχε συγκρουσθεί με μια νταλίκα.