Skip to main content

Αύξηση στη ζήτηση του χρήματος από τουρισμό, εμπόριο και εξαγωγές

Σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι προτείνουν οι συστημικές Τράπεζες. Εκδήλωση του ΕΒΕΘ.

«Οι συνθήκες είναι ώριμες για την άρση των capital controls ειδικά στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό», υποστήριξε o κ. Δημήτριος Βερελής, senior director Green Banking & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Τράπεζας Πειραιώς.

Από την εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ σε συνεργασία με τις συστημικές Τράπεζες, με θέμα τα «Σύγχρονα τραπεζικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», έγινε φανερό πως η αγορά έχει αρχίσει να κινείται μέσω των προγραμμάτων που αιμοδοτούνται από πιστωτικές γραμμές φορέων π.χ. της ΕΤΕπ και του ΕΤΕΑΝ, ενώ παράλληλα οι Τράπεζες προσπαθούν να υποστηρίζουν τα επενδυτικά πλάνα επιχειρήσεων που εντάσσονται είτε στον αναπτυξιακό, είτε σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή εταιρειών που έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. Ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί, φέτος, να διαθέσει 1 δισ. Ευρώ σε νέες χρηματοδοτήσεις κυρίως, σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που αποδεικνύονται να έχουν μεγαλύτερο δυναμισμό από τις πολύ μικρές», είπε ο κ. Βερελης για να προσθέσει ότι μεγάλη ζήτηση για δάνεια εκδηλώνεται από τουριστικές επιχειρήσεις ενώ αρχίζουν κινούνται μικρού μεγέθους εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών που ζητούν δάνεια των 25.000-30.000 ευρώ.

Ανεβαίνει σταδιακά το corporate banking

«Η τραπεζική αγορά και ειδικότερα η αγορά της επιχειρηματικής πίστης και του corporate, από τα τέλη του 2015 έχει αρχίσει να ενεργοποιείται», υποστήριξε ο κ. Γεώργιος Τσαγκαράκης, senior officer Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank.

Σε αυτή την τραπεζική και επιχειρηματική άνοιξη που δειλά πλησιάζει, εκδηλώνεται αυξανόμενη ζήτηση για επενδυτικά δάνεια και όχι μόνο για κεφάλαια κίνησης, τόνισε ο κ. Τσαγκαράκης, προσθέτοντας ότι η ζήτηση προέρχεται ως επί το πλείστον από εμπορικές επιχειρήσεις - χονδρικής και λιανικής- εξαγωγικές, τουριστικές αλλά και από επιχειρήσεις καινοτομικές, τις οποίες η Alpha επιδιώκει να υποστηρίξει συνεργαζόμενη με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Η Τράπεζα, υπογράμμισε ο ομιλητής, αξιοποιώντας την υψηλότερη κεφαλαιακή της επάρκεια (πρώτη μεταξύ των συστημικών), προχωρά σε μεγαλύτερη μόχλευση των κεφαλαίων της, άρα και σε περισσότερες χρηματοδοτήσεις.

Το 40% των δανείων ΜΜΕ στη Βόρειο Ελλάδα

«Τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέρχονται περίπου σε 1 δισ. Ευρώ , με τα 350-400 εκατομμύρια να αφορούν βορειοελλαδικές εταιρείες», δήλωσε στη Voria.gr o κ. Αλέξανδρος Στρατίδης, υποδιευθυντής Κέντρου Πιστοδοτήσεων Β2 Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΕΤΕ.

Η Εθνική Τράπεζα αξιοποιεί όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  σημειώνοντας ότι στη διάθεση των πολύ μικρών επιχειρήσεων ενεργοποιείται και το EaSI, για δάνεια ύψους μέχρι 25.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν αρκετά ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία παρέχουν εγγυήσεις και μάλιστα σε εταιρείες όλων των κλάδων που μπορούν να λάβουν πολυετείς δανειοδοτήσεις, όπως είναι η περίπτωση του COSME, ενώ υπάρχει το ΤΕΠΙΧ για την επιχειρηματική επανεκκίνηση, που έχει σημαντικό μειωμένο κόστος καθώς επιδοτείται το επιτόκιο από το ΕΤΕΑΝ.

Ο κ. Στρατίδης μίλησε για σαφή βελτίωση του προφίλ των επιχειρήσεων που άντεξαν στην κρίση, σημειώνοντας ότι ανεξαρτήτως νομικής μορφής, αυτές που επιβίωσαν είναι οικογενειακές εταιρείες των οποίων οι μέτοχοι - εταίροι, χρηματοδότησαν στη περίοδο των ισχνών αγελάδων.

Τα προϊόντα της Eurobank που απευθύνοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασαν ο κ. Γεώργιος Χατζησάρρου, διευθυντής Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Νέων Δανείων Βορείου Ελλάδος και ο κ. Αθανάσιος Ταντανόζης, sales manager του Global Transaction Banking.

Ο κ. Χατζησάρρου υπογράμμισε ότι η Eurobank αλλά και γενικότερα οι τράπεζες, ποτέ δεν έπαψαν να χρηματοδοτούν τις εταιρείες, ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης, στηρίζοντας τις υγειείς και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Η Eurobank μετέχει σε όλες τις χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων, που ουσιαστικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες δανείων, σε αυτές που έχουν χαρακτήρα εγγυοπροώθησης και στις άλλες που εξασφαλίζουν μείωση στο κόστος χρήματος.