Skip to main content

Ακίνητα: Ανακατεύτηκε η τράπουλα στη Χαλκιδική - Ποιοι αναπλήρωσαν το κενό των Ρώσων

Από ποιες χώρες προέρχονται οι επενδυτές, τι ποσά καταβάλλουν ανά εθνικότητα - Αισιοδοξία για το 2023

Με υψηλές ταχύτητες κινήθηκε η αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής τη χρονιά που σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά, με τους Βαλκάνιους και τους Ευρωπαίους να καλύπτουν το κενό που δημιουργήθηκε στις αγοραπωλησίες εξαιτίας της σχεδόν ανύπαρκτης ζήτησης από τους Ρώσους λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Η φετινή χρονιά αποτέλεσε το έτος που η τράπουλα των… φερέλπιδων επενδυτών της Χαλκιδικής ανακατεύτηκε, με τους Ρώσους που αποτελούσαν εδώ και χρόνια τους αγοραστές με τα άκρως υψηλά βαλάντια -αποκτώντας, μάλιστα, ακίνητα που συχνά η τιμή τους ξεπερνούσε το 1,5 εκατ. ευρώ- να είναι σχεδόν εξαφανισμένοι από την κτηματαγορά της περιοχής.

«Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για το real estate της Χαλκιδικής. Παρά το γεγονός πως φέτος δεν υπήρχαν με την ένταση προηγούμενων ετών Ρώσοι επενδυτές, ακόμη και τα εξειδικευμένα γραφεία του κλάδου μας που συνεργάζονται κυρίως με τους εν λόγω κινήθηκαν καλά. Το κενό που δημιουργήθηκε καλύφθηκε από επενδυτές άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι ωστόσο δεν διαθέτουν το budget των Ρώσων» εξηγεί στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Καρούλης, υπογραμμίζοντας πως τα ποσά που συνήθως δαπανούν για την απόκτηση μιας κατοικίας οι Ρώσοι καλύφθηκαν από τις περισσότερες αγοραπωλησίες που έγιναν τη φετινή χρονιά.

Ενδεικτικό της επίδρασης των Ρώσων στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής είναι το γεγονός πως τα προηγούμενα χρόνια οι Ρώσοι αγόραζαν εννέα στα δέκα ακίνητα με τιμές ύψους 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ.

Ποιες εθνικότητες επένδυσαν στη Χαλκιδική

Διατεθειμένοι να δαπανήσουν έως και 400.000 ευρώ για μια κατοικία εμφανίζονται Βούλγαροι και Ρουμάνοι επενδυτές που στήριξαν την αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής.

Μέχρι 200.000 ευρώ είναι πρόθυμοι να καταβάλουν Γερμανοί και Άγγλοι επενδυτές. Μάλιστα, αναφορικά με τους Άγγλους δεν λείπουν οι περιπτώσεις επενδυτών που ενώ αρχικά επέλεξαν ακριβότερα ακίνητα, τελικά προχώρησαν σε συμβόλαια για οικονομικότερες κατοικίες εξαιτίας της ανασφάλειας που έχει προκαλέσει το πρόσφατο Brexit.

Ποσά που μπορεί να ξεπεράσουν τις 200.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις (απόδοση, πώς τελικά θα εκμεταλλευτούν το ακίνητο που θα αποκτήσουν), καταβάλουν Ολλανδοί αγοραστές. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι ενδιαφερόμενοι βλέπουν τις εξοχικές κατοικίες περισσότερο ως επενδυτικά ακίνητα, με αποτέλεσμα να αναζητούν περισσότερες εξασφαλίσεις για την τοποθέτηση των χρημάτων τους.

Σαφώς χαμηλότερα ποσά, που φτάνουν συνήθως μέχρι τις 100.000 ευρώ, εμφανίζονται διατεθειμένοι να καταβάλουν οι Σέρβοι αγοραστές.

Περισσότερο «φιλολογικό» είναι το ενδιαφέρον των Ισραηλινών, που, αν και δείχνουν να έχουν διάθεση να επενδύσουν, μοιάζουν περισσότερο επιφυλακτικοί μέχρι να φτάσουν στην τελική απόφαση και να προχωρήσουν στην αγορά.    

Άκρως θετική χρόνια αναμένεται να είναι το 2023

Με τα χαμόγελα να περισσεύουν στους ανθρώπους της αγοράς ακινήτων για τις πωλήσεις της τρέχουσας χρονιάς, που είναι ενισχυμένες έναντι της περσινής, οι εκτιμήσεις για το 2023, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μόνο θετικές μπορεί να είναι.

Μάλιστα οι πλέον αισιόδοξοι, με δεδομένη την υπάρχουσα κινητικότητα στο real estate αλλά και στον τουρισμό, ευελπιστούν πως η νέα χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη από τη φετινή.