Skip to main content

Ακάθεκτη η Ζωή: Ετοιμάζει «παρατηρητήριο» για τα μνημόνια

Νέο... χτύπημα ετοιμάζει η ΠτΒ: Εξετάζει τη δημιουργία παρατηρητηρίου που θα ελέγχει την επίπτωση των μνημονίων στα ανθρώπινα δικαιώματα

Δημιουργία παρατηρητηρίου το οποίο θα καταγράφει τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα, προανήγγειλε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
 
«Ως Πρόεδρος της Βουλής σημειώνω με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι η ΕΕΔΑ προέβη σε διεθνή δημοσιοποίηση αυτης της γνώμης της, ιδίως προς τους υπευθύνους των λεγομένων θεσμών των διεθνών οργανισμών που αυτη τη στιγμή προωθούν παραβιαστικές των δικαιωμάτων πολιτικές, επίσης σημειώνω το γεγονός ότι η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης των  επιπτώσεων αυτών των πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.

«Ιδίως στην πρόταση αυτή της ΕΕΔΑ που αποτελεί πρόταση ευθύνης, ως Πρόεδρος της Βουλής θα αναλάβω  πρωτοβουλίες προκειμένου η πρόταση αυτή να γίνει πράξη. Δίοτι δεν μπορεί να αποτιμώνται μόνο οι οικονομικές συνέπειες των πολιτικών, δεν μπορεί να αποτιμώνται σε επίπεδο περιβαλλοντικής νομοθεσίας οι περιβαλλοντικές συνέπειες και να μην αποτιμάται εκείνο που αποτελεί από τα ανεκτίμητα κεκτημένα του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού, η επίπτωση συγκεκριμένων πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα είναι μια πρωτοβουλία που θα αναλάβει η Βουλή  ανταποκρινόμενη ακριβώς σε αυτη την πολύ σωστή και σοφή πρόταση της ΕΕΔΑ», συμπλήρωσε.

Το νέο... χτύπημα από την Πρόεδρο της Βουλής, έρχεται λίγες, μόλις, ώρες μετά την αναφορά του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό της, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει «παιδιάστικα πράγματα» τους χειρισμούς της κατά την ψήφιση των μέτρων στο κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχει εκφράσει τον προβληματισμό του και στην ίδια, και πως οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα. «Είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει 'σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω'» είπε ο κ Τσίπρας και συμπλήρωσε πως η κ. Κωνσταντοπούλου θα κριθεί στο επόμενο διάστημα, «αν είναι να ψηφίζουμε κοιμώμενοι στις έξι το πρωί, νομίζοντας ότι έτσι κάνουμε αντίσταση, τότε αυτά είναι παιδιάστικα πράγματα. Θα το δούμε στην πορεία» είπε χαρακτηριστικά.