Skip to main content

Ανακοινώνονται σήμερα οι όροι για τα stress test των τραπεζών

Τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον έτοιμα τον Μάιο για να συμπεριληφθούν στη γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας

Τις παραδοχές των stress test στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες αναμένεται να γνωστοποιήσει σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν, σύμφωνα με το in.gr, ότι οι μακροοικονομικές παραδοχές της ΕΚΤ είναι κρίσιμης σημασίας καθώς από το πόσο αυστηρές ή αισιόδοξες θα είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ, απασχόληση, τιμές ακινήτων) για την τριετία 2018-2020 θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του stress test.

Eιδικά για τις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα. Τα stress tests θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα τον Μάιο ώστε να συμπεριληφθούν στην γενικότερη εκτίμηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους πριν την επιδιωκόμενη έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία τους, πάνω από το 43% του συνόλου των δανείων, που εμποδίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Οι επιτελείς των τραπεζών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι η σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας μετά το 2015 που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο stress test, σε συνδυασμό με την πρόοδο στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη των στόχων μείωσης διαμορφώνουν ένα μάλλον θετικό πλαίσιο.

Αυτό που φαίνεται ωστόσο να ενδιαφέρει πιο πολύ την ΕΚΤ είναι να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η πρόοδος των οποίων θα επηρεάσει και το stress test.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ διατυπώνει στις εκθέσεις του σταθερά τη θέση πως οι ελληνικές τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10 δις. ευρώ.