Skip to main content

Αντιφατικά μηνύματα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών

Κάποιοι Xριστιανοδημοκράτες πολιτικοί φαίνονται πρόθυμοι για παραχωρήσεις απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία

Μια ημέρα μετά το συνέδριο του SPD, το οποίο με ισχνή πλειοψηφία έδωσε το "πράσινο φως" στην έναρξη διαπραγματεύσεων, ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν παραχωρήσεις σε επίμαχα θέματα. Οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν την κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε ασθενείς δημόσιων και ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων, βελτιώσεις στην αγορά εργασίας όπως και ρυθμίσεις που αφορούν την επανένωση προσφυγικών οικογενειών. «Για όλα μπορούμε να μιλήσουμε» τόνισε σήμερα ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Αναφερόμενος στην περίπτωση της επανένωσης οικογενειών, επεσήμανε πως θα μπορούσε να συμφωνηθούν κανόνες για ειδικές περιπτώσεις. Διαλλακτική στάση επέδειξε και η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Γιούλια Γκλέκνερ σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις για ασφαλισμένους σε δημόσια ταμεία υγείας.

Η πλειονότητα των Χριστιανοδημοκρατών δεν θέλει παραχωρήσεις

Ωστόσο, η πλειονότητα των Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών που προέβησαν σε δηλώσεις, όπως και οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, επιμένουν σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και απορρίπτουν περαιτέρω παραχωρήσεις. Πάντως μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του CDU, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αλλαγές σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί στις διερευνητικές διαβουλεύσεις.

Σήμερα το βράδυ θα συναντηθούν οι κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Η συνάντηση αφορά οργανωτικά ζητήματα και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Πιθανολογείται ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle